UE ne da unda verde pentru ministerul fondurilor UE

Premierul Emil Boc si comisarul pentru Politici regionale Johannes Hahn, au vorbit despre crearea unui minister al Absorbtiei de fondurip

Masura e bine vazuta, in contextul in care Romania are una dintre cele mai mici rate de absorbtie. Romania incearca sa imite Bulgaria prin infiintarea unui minister al Fondurilor europene. Intre timp, Sofia isi aduce experti straini.

Ideea infiintarii unui unui minister care sa se ocupe exclusiv de absorbtia fondurilor europene, discutata la inceputul acestei saptamani in coalitia guvernamentala de la Bucuresti, gaseste ecouri pozitive la Bruxelles. In contextul in care Romania, alaturi de Bulgaria si Grecia, sunt considerate state-problema in ce priveste absorbtia fondurilor europene, orice masura in aceasta directie este vazuta la Bruxelles ca un pas inainte.

„Salutam orice efort al autoritatilor romane care ar duce la cresterea absorbtiei fondurilor europene”, a declarat, pentru „Adevarul Europa”, Ton van Lierop, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Politica regionala, Johannes Hahn. Declaratia trebuie vazuta si ca o incurajare, dar si ca un semn al nemultumirii care domneste la Bruxelles in legatura cu performantele Romaniei, Explica surse europene.

Un telefon de la comisar face minuni

La ultimul Consiliu European, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu a venit la Bruxelles impreuna cu premierul Emil Boc. Aceasta a fost o premiera, pana acum doar presedintele fiind un obisnuit al Consiliilor si al diferitelor reuniuni politice, unele informale, care au loc cu ocazia Consiliilor. Potrivit mai multor surse europene, premierul Boc a avut o conversatie la telefon cu Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regionala. In urma acestei discutii a aparut ideea potrivit careia Guvernul de la Bucuresti ar putea nominaliza un responsabil politic pentru toate chestiunile care tin de politica regionala si de fondurile structurale, atat pentru perioada 2007 – 2013, cat si pentru viitorul buget, 2014-2020, care tocmai a intrat in dezbatere la Bruxelles.

In urma cu cateva luni, dupa semnalele extrem de critice venite de la Comisia Europeana, executivul de la Bucuresti a facut prima miscare: a trecut Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale in subordinea primului ministru si a numit un secretar de stat in fruntea Autoritatii. „Acest pas este insuficient. Ar fi de dorit existenta unui minister, cu responsabilitate politica deplina. Bulgaria a facut aceasta miscare si si-a imbunatatit simtitor capacitatea de absorbtie”, ne-au declarat oficiali ai Comisiei Europene.

In timp ce Bucurestiul incearca sa imite modelul bulgar, Sofia tocmai se pregateste pentru un nou pas important pe linia imbunatatirii capacitatii de absorbtie. Bulgaria a decis sa angajeze experti din institutiile internationale pentru a ajuta autoritatile de la Sofia sa foloseasca finantarile europene, a anuntat un reprezentant al ministerului care raspunde de fondurile UE, citat de Sofia Echo. Potrivit mai multor surse neoficiale, Bruxelles-ul va aproba aceasta varianta. Se pare ca un rol important in obtinerea acordului il are comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, din Bulgaria, fost vicepresedinte al Bancii Mondiale, o personalitate foarte respectata la Bruxelles.

Propunere facuta si Bucurestiului

Ideea expertilor straini a fost propusa si autoritatilor de la Bucuresti dupa ce reprezentantii Comisiei Europene au mai tras un semnal de alarma, in urma cu doua luni, avertizand ca ar trebui sa vada rezultatele unui plan de masuri eficiente privind accelerarea absortiei fondurilor europene pana cel tarziu in iunie acest an. Semnalul a fost transmis chiar de comisarul european pentru Politici regionale, Johannes Hahn. La jumatatea lunii aprilie, comisarul Hahn a spus ca fondurile europene reprezinta „cei mai ieftini bani” aflati la dispozitia unui stat membru, a apreciat ca, in privinta Romaniei, exista o imbunatatire a absorbtiei banilor de la Uniunea Europeana, dar a adaugat ca mai sunt inca multe de facut.

Comisia Europeana (CE) a propus Romaniei mai multe masuri pentru a cheltui mai repede cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispozitie de UE. Comisarul Hahn a explicat, dupa ce s-a intalnit la Bruxelles cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si cu cel al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, care sunt „ofertele” de ajutor ale Comisiei Europene.

In primul rand, Bruxelles-ul poate trimite experti care sa ajute Bucurestiul la coordonarea planului de cheltuire a fondurilor de la Uniunea Europeana. „Daca o putem face mai bine cu experti ai Comisiei Europene, suntem gata sa lucram cu acestia si sa-i primim in echipa noastra cat mai repede posibil”, a declarat Elena Udrea. „Intentionam sa instruim oamenii care lucreaza cu fondurile europene ca sa obtinem standarde la nivel european. Am mai propus sa avem pe cineva in Guverm care sa se ocupe exculsiv cu fonduri europene. Sunt experiente in alte tari astfel ca se justifica sa ai pe cineva dedicat. Inteleg ca deocamdata este un secretar de stat numit pentru aceasta responsabilitate”, a spus Hahn.

3,4% este rata de absorbtie a fondurilor structurale in Romania

Bulgarii aduc experti straini

In timp ce Bucurestiul incearca sa imite modelul bulgar, Sofia se pregateste pentru un nou pas important: angajarea de experti din institutiile internationale, precum Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii, pentru a ajuta autoritatile de la Sofia sa foloseasca finantarile europene. Daca reprezentantii Comisiei Europene isi vor da acordul pentru aceasta masura, expertii ar trebui platiti din fondurile pentru asistenta tehnica ce insotesc programele operationale pe care UE a alocat bani, si nu din alte fonduri publice. Instrumentul se afla si la indemana Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *