UE refuza sa deschida portofelul pentru a lupta impotriva schimbarii climatice

Europenii au ajuns vineri la un acord asupra unei pozitii de negociere inainte de summitul pentru clima de la Copenhaga si asupra principiului ajutarii tarilor sarace, dar au refuzat sa isi deschida portofelul, ceea ce a determina ecologistii sa ii critice vehement, relateaza AFP. incalzirea globala

„UE are acum o pozitie foarte puternica de negociere si trebuie sa serveasca drept model pentru altii”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt dupa summitul liderilor europeni. „Acum putem privi restul lumii in ochi”, a spus, la randul sau, presedintele CE Jose Manuel Barroso.

„Saptamana viitoare, cu Fredrik Reinfeldt, vom merge la Washington si ii vom spune lui Obama: noi suntem pregatiti sa lucram impreuna”, a adaugat el, referindu-se la summitul UE-Statele Unite de marti.

UE a estimat la 100 de miliarde de euro anual nevoile de finantare pentru a ajuta tarile sarace sa faca fata efectelor incalzirii climatice intre 2013 si 2020. Aceasta problema a devenit centrala in negocierile climatice mondiale.

Insa nu a fost decis nimic in ceea ce priveste valoarea contributiei europene. Germania, Franta si Italia au refuzat orice estimare prea mare. Aceste tari vor sa vada si alte state mari actionand. Iar contextul crizei bugetare nu este propice promisiunilor generoase.

Presedintia UE vrea sa depuna eforturi de a convinge lumea. Dar „nicio tara nu vrea sa plateasca pentru Copenhaga”, a explicat ministrul polonez pentru afaceri europene, Mikolaj Dowgielewicz. „Stiti vreun chinez care sa vrea sa plateasca pentru Copenhaga? Numai UE vrea sa plateasca”, a spus el.

„Nu trebuie sa cadem in naivitate. Ceea ce facem nu este un cec in alb. Nu actionam decat in fata angajamentelor”, a dat asigurari Barroso.

Cancelarul german Angela Merkel, foarte prudenta la Bruxelles in ceea ce priveste clima, a minimalizat asteptarile de la summitul de la Cpenhaga. „Am devenit realisti (…). Acum se vorbeste despre a ajunge la un acord doar asupra unui cadru politic”, a declarat ea.

Acordul european la care s-a ajuns vineri a fost foarte laborios, au explicat mai multe delegatii. „Sunt satisfacut, dar putem sa facem intotdeauna mai bine”, a admis premierul belgian Herman van Rompuy, care a exercitat presiuni pentru un acord mai ambitios.

Verzii din Parlamentul European au vorbit de un „rezultat dezastruos pentru clima”,acuzand sefii de stat si de guvern ca nu transforma cuvintele lor generoase in actiuni.

Acest refuz de a-si deschide portofelul reflecta diviziunile profunde privind impartirea facturii pentru ajutorul acordat tarilor sarace intre statele din Europa de Est si din cea de Vest. Primele refuza ca nivelul emisiilor de dioxid de carbon sa fie principalul criteriu de repartizare, deoarece ele polueaza mai mult. Ele cer sa fie luat in calcul si cat de bogat este fiecare stat in parte.

Aceasta problema a fost in centrul negocierilor dificile din summit.
Tarile europene au reusit sa ajunga la un compromis pentru a face astfel incat tarile din Europa de Est, reticente sa plateasca, sa aiba posibilitatea sa contribuie mai putin la efort sau sa obtina compensatii. Insa o rezolvare detaliata a problemei a fost amanata.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *