UE si-a propus reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030

UE: România figureaz? printre ??rile ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protec?ia mediului
UE si-a propus reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030
UE si-a propus reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030

Daca obiectivul va fi indeplinit, Europa va deveni „port-drapelul” luptei impotriva poluarii la nivel mondial

Liderii europeni s-au angajat vineri sa reduca cu cel putin 40% emisiile de gaze cu efect de sera in Uniunea Europeana (UE) pana in 2030, un obiectiv „ambitios” care va plasa Europa in pozitia de lider mondial. „Acord al Consiliului European asupra celei mai ambitioase politici energetice si de mediu din lume”, a scris presedintele in exercitiu al Consiliului European Herman Van Rompuy intr-un mesaj postat pe contul de Twitter. Acordul a fost obtinut in urma unor negocieri aprinse, care au durat aproape opt ore, la Bruxelles.
Planul prevede reducerea cu 40% fata de nivelul din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2030. Cei 28 de sefi de state si de guverne au ajuns la intelegeri si asupra altor doua obiective, si anume cresterea nivelului energiei regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27% fata de nivelul din 1990, a precizat Van Rompuy. Primul obiectiv are caracter constrangator la nivelul UE, dar nu si al doilea.
Europenii, indemnati de Spania si Portugalia, au decis totodata sa creasca obiectivul „interconectarii” retelelor electrice din cadrul UE la 15%.
„Europa da exemplu”, si-a exprimat satisfactia presedintele francez François Hollande. „Daca nu exista acord” intre europeni, atunci „cum sa-i convingi pe chinezi sau pe americani?”, a declarat el la sosirea a summit.

Ecologistii tot nu sunt multumiti

Insa aparatorii mediului sunt dezamagiti. „Liderii UE aplica o lovitura care va frana energia curata”, a denuntat Greenpeace. Obiectivele „sunt inferioare fata de ceea ce ar putea sa faca Europa pentru a combate modificarile climatice”, au apreciat Prietenii Pamantului. In opinia Oxfam, „o actiune insuficienta din partea tarilor celor mai bogate face si mai grea povara populatiilor celor mai sarace, cel mai afectate de modificarea climatica si cel mai putin responsabile de aceasta criza”.
Impartasirea efortului in cadrul UE este central. Dezbaterea opune in principal tarile sarace, in special din Europa de Est, care depind in continuare in mare masura de energia fosila, precum carbunele, si cele mai mai bogate, care se sprijina pe energia nucleara sau s-au angajat intr-o tranzitie energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *