UE va mentine taxa pe CO2, in ciuda criticilor

Unificarea spa?iului aerian european, r?spuns pentru problemele de mediu ?i infrastructur?
UE va mentine taxa pe CO2, in ciuda criticilor

Uniunea Europeana refuza sa cedeze in fata amenintarilor, a reafirmat joi comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice Connie Hedegaard, raspunzand criticilor partidelor conservatoare fata de taxa pentru emisiile de dioxid de carbon, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European, la Strasbourg, informeaza AFP.

„China a inghetat comenzi pentru Airbus, oare asta dorim noi?”, a spus europarlamentarul francez Françoise Grossetete, din Partidul Popular European (PPE, conservator). „Solutiile pentru mediu nu trebuie sa devina surse potentiale de conflicte comerciale”, a avertizat parlamentarul.

Companiile aeriene sunt „disperate”, a adaugat colega ei Elisabetta Gardini (PPE), din Italia.

„Trebuie sa facem eforturi pentru a negocia cu tarile terte in scopul de a evita discriminari in ceea ce priveste companiile noastre aeriene, dar UE nu trebuie sa cedeze amenintarilor”, a nuantat europarlamentarul PPE german Peter Liese.

Uniunea Europeana „nu va ceda amenintarilor, sper ca este clar pentru toata lumea”, a raspuns Connie Hedegaard. „Incercam sa obtinem un acord mondial in cadrul Organizatiei aviatiei civile internationale (OACI) din 1997”, a amintit aceasta. Ea a precizat ca o reuniune OACI are loc in acest moment la Montreal „si UE este bine reprezentata”.

Legislatia europeana intrata in vigoare, pe hartie, la 1 ianuarie 2012 obliga companiile care opereaza in Uniunea Europeana, indiferent de tara din care provin, sa cumpere echivalentul a 15% din emisiile lor de CO2, adica 32 de milioane de tone, in cadrul luptei impotriva incalzirii climei.

Connie Hedegaard a amintit ca, saptamana trecuta, a obtinut sprijinul celor 27 de state membre pentru mentinerea acestei legislatii.

Liderii fabricantului european Airbus isi intensifica presiunile asupra guvernelor, cerandu-le sa renunte la aplicarea taxei pe CO2 din cauza consecintelor economice asupra acestui sector de activitate. Airbus s-a asociat companiilor British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin si Iberia pentru a adresa o scrisoare in acest sens premierului francez François Fillon, omologului sau britanic David Cameron, cancelarului german Angela Merkel si presedintelui guvernului spaniol Mariano Rajoy, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *