UE vrea sa interzica vanzarea de produse provenind de la animalele clonate

Workshop în Parlamentul European despre utilizarea animalelor în cercetarea științifică
UE vrea sa interzica vanzarea de produse provenind de la animalele clonate
UE vrea sa interzica vanzarea de produse provenind de la animalele clonate

Fara lapte si carne de la animalele clonate in UE. Comisia Europeana vrea sa interzica si clonarea animalelor de ferma.

Comisia Europeana vrea sa interzica vanzarea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de astfel de animale, precum si tehnicile de clonare in cazul animalelor de ferma pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Interdictiile ar putea intra in vigoare, cel mai devreme in 2016, in cazul in care Parlamentul European si Consiliul European vor da unda verde celor trei proiecte legislative adoptate in cursul saptamanii in acest sens de catre membrii CE.

Multi se intreaba insa daca interdictiile pe care vor sa le impuna oficialii europeni au o aplicabilitate practica, in conditiile in care, pana acum, metodele de clonare nu au fost utilizate in UE.

Comisarul european pentru Sanatate Tonio Borg le raspunde „gurilor rele” ca UE are nevoie de punerea in vigoare a acestei interdictii, in principal, din motive legate de bunastarea animalelor. El este, totodata, de parere ca utilizarea clonarii nu este necesara in statele membre pentru obtinerea materiei prime necesare industriei alimentare.

„Interdictia va avea un efect practic, chiar daca clonarea nu este practicata in UE, pentru ca se ridica in sine problema importurilor”, a explicat Borg intr-un interviu viEUws.

Cum se pot vinde in UE produsele obtinute de la animale clonate

Vanzarea alimentelor provenite de la animale clonare se poate realiza, la ora actuala, doar pe baza unei aprobari obtinute pe baza unei evaluari stiintifice a sigurantei alimentare realizate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

„Pana in prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau strain nu a solicitat o autorizatie de introducere pe piata pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare”, potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene.

Membrii Parlamentului European au insistat recent sa fie introdusa o metoda de etichetare a produselor provenite de la puii animalelor clonate.

„Comisia a simtit ca este necesara o perioada de timp mai indelungata pentru a cerceta aceasta problema. Am preferat sa lansam interzicerea tehnicilor de clonare si a importului de animale clonate, iar apoi sa examinam aceasta problema”, a explicat Borg, adaugand ca nimic nu poate opri Parlamentul European sa introduca in acest caz o noua metoda de etichetare a produselor.

Multi dintre europeni nu accepta folosirea clonarii in activitatea industriei alimentare

Mai bine de jumatate dintre locuitorii statelor membre UE nu ar accepta niciodata folosirea clonarii in scopul productiei alimentare, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru.

Aproape jumatate spun, de asemenea, ca nu ar cumpara in niciun caz carne sau lapte provenite de la animale clonate, chiar daca o sursa de incredere ar spune ca produsele ar fi bune pentru consumul uman.

Conform datelor aceluiasi Eurobarometru, 52% dintre romani nu ar cumpara produse provenite de la animale clonate, in timp ce 22% ar fi de acord sa achizitioneze astfel de alimente in anumite situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *