Uleiul de palmier omoara urangutanii din Indonezia

Decizie istorica in Argentina. Urangutanii sunt persoane Non-Umane si nu pot sta in custi
Uleiul de palmier omoara urangutanii din Indonezia
Uleiul de palmier omoara urangutanii din Indonezia

Aproape 200 de urangutani mai traiesc astazi in Indonezia, dupa ce habitatul lor natural a fost distrus si inlocuit de plantatiile de palmieri, ca marii producatori de ulei de palmier sa castige de pe urma vanzarilor.

In anul 1990, existau 60.000 de hectare de padure de mangrove in Tripa, Sumatra, unde locuiau peste 2.000 de specimene de urangutani. In prezent au mai ramas 10.000 de hectare, dupa ce restul au fost inlocuite de plantatii de palmieri, iar populatia de urangutani a scazut drastic la doar 200 de specimene. Tripa face parte din ecosistemul Leuser si este una dintre cele mai importante paduri tropicale ecologice din lume.

In momentul de fata, urangutanii din Sumatra au ajuns pe cale de disparitie, odata ce habitatele lor naturale au fost distruse, fragmentate si inlocuite cu plantatii de palmieri. Unii specialisti sunt de parere ca, daca vor continua defrisarile, in urmatorii 20-30 de ani, urangutanii vor disparea cu totul.

In Indonezia si Malaezia, unde se produce in prezent cel mai mult ulei de palmier, pentru a face loc plantatiilor, copacii din padurile tropicale sunt arsi, in pamant sunt sapate santuri adanci pentru a scurge apele mlastinilor si nu doar urangutanii sunt in pericol, insa ei sunt pe cale de disparitie. Ce e mai grav este ca incendiile provocate in padurile tropicale ard totul in cale, inclusiv animalele care traiesc acolo. In plus, acum urangutanii sunt vanati de braconieri ca sa-i vanda ca animale exotice pentru excentrici.

Ce fac autoritatile
In urma cu doi ani, autoritatile au declarat ilegale defrisarile prin ardere, insa nu au facut mai mult de atat. Marii producatori de ulei de palmieri tot continua sa defriseze in acelasi mod, intr-un ritm accelerat.

La ce e bun uleiul de palmier
Uleiul de palmier este folosit in numeroase produse, pornind de la alimente, la produse de intretinere a locuintelor si pana la produse cosmetice. Mai este folosit si pe post de combustibil alternativ in industria transportului. Problema nu este folosirea acestui ulei in toate produsele, ci faptul ca nu este produs intr-un mod sustenabil, fara distrugerea ecosistemelor din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *