Uleiul din tigaie, poluant periculos

Cea mai mare parte a uleiului rezidual colectat de la restaurante sau unitati fast-food ajunge la fabricile de biodiesel din strainatate. Reprezentantii firmelor de reciclare spun ca dezvoltarea pietei de profil depinde, in mare masura, de un mecanism coerent pentru controlul operatorilor economici.

ulei alimentar
Restaurante, hoteluri, shaormerii, unitati de tip fast-food sau fabrici de alune, toate acestea sunt obligate sa colecteze uleiul rezidual in vederea reciclarii lui.

Numai in Bucuresti exista intre trei si patru mii de astfel de unitati, care au bucatarie si folosesc ulei. Neconformarea cu prevederile legale le poate aduce agentilor economici amenzi de pana la 10.000 de lei.

Contracte cu firme specializate

Cele mai multe unitati care au obligatii in acest sens opteaza pentru incheierea unui contract cu una dintre firmele care se ocupa de colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat. Unii dintre ei platesc pentru aceste servicii, altii, dimpotriva, primesc bani pentru a renunta la uleiul rezidual.

„Noi am intrat pe piata in 2006 si, la inceput, le plateam restaurantelor si altor unitati pentru uleiul pe care il colectam de la ei, desi era obligatia lor sa il recicleze. Acum, majoritatea contractelor sunt noncost, mai sunt doar cativa beneficiari carora le platim o suma modica, ce-i drept, intre 10 si 50 de bani pe litru”, ne-a declarat Marian Petre, directorul SC Mirodenia SRL.

De cealalta parte, presedintele SC Stoehr Mineral and Vegetal Oil SRL, George Stoehr, spune ca societatea pe care o conduce percepe o taxa, un abonament, de opt euro pe luna pentru fiecare beneficiar cu care are contract.

Materie prima pentru biodiesel

Dupa ce este strans de la restaurante, uleiul este depozitat si transportat in recipiente speciale. Destinatia o reprezinta, de cele mai multe ori, fabricile din Italia, Austria, Germania sau alte tari din Uniunea Europeana, unde este folosit ca materie prima pentru obtinerea biodieselului.

„Suntem abia la inceput”

Reprezentantii firmelor de colectare si reciclare a uleiului alimentar si a grasimilor comestibile uzate spun ca principalii factori de care depinde dezvoltarea acestei piete tin de gradul de responsabilitate a agentilor economici care au obligatii in acest sens, precum si de implicarea adecvata a autoritatilor.

„Noi suntem abia la inceput de drum si mai trebuie sa invatam multe pana vom ajunge la nivelul din strainatate”, a spus Marian Petre.

„Avem trei sau patru sute de beneficiari, dar nu colectam de la toti din pacate. Exista firme cu care avem contracte incheiate de acum trei ani, dar de la care nu am ridicat niciun litru de ulei”, ne-a explicat presedintele SC Stoehr Mineral and Vegetal Oil SRL.

Potrivit lui Stoehr, aceasta situatie este generata, in primul rand, de lipsa unor controale din partea institutiilor abilitate – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Garda Nationala de Mediu sau autoritatile cu responsabilitati in domeniul sanatatii publice.

„Toate aceste institutii ar putea avea situatia acestor operatori economici fara niciun fel de investitie, folosind numai bazele noastre de date, ale firmelor de reciclare, si ar vedea foarte clar cine si cat recicleaza”, ne-a mai spus George Stoehr.

Initiativa proprie

Legislatia prevede o serie de obligatii si pentru persoanele fizice, care utilizeaza uleiul in bucatarie. Astfel, gospodinele ar trebui sa depoziteze uleiul alimentar uzat in recipiente speciale pe care sa le predea apoi gratuit firmelor specializate.

Pentru incurajarea acestui tip de atitudine, asociatia „Tinutul Secuiesc Verde” a organizat, la mijlocul acestei luni, o actiune de colectare a uleiului uzat din gospodariile din Miercurea-Ciuc.

Timp de patru ore, locuitorii din Miercurea-Ciuc au venit la cele doua corturi amplasate in centrul orasului pentru a preda uleiul folosit in bucatarie. Cei 50 de litri de ulei colectat au fost transportati catre o fabrica de biodiesel din Ungaria.

La inceput, plateam pentru colectarea uleiului rezidual de la restaurante sau de la alte unitati, desi era obligatia acestor agenti economici sa il depoziteze separat pentru reciclare
Marian Petre
director firma reciclare ulei

Daunator pentru sanatate si pentru mediu

Uleiul este unul dintre alimentele intrebuintate in pregatirea foarte multor preparate din bucatarie. Insa acest aliment atat de necesar se poate transforma intr-un potential pericol pentru sanatate.

Uleiul alimentar, daca este prajit timp indelungat sau la temperaturi peste limita ori daca nu este inlocuit la timp, poate duce la aparitia unor boli fatale, de exemplu prin dezvoltarea celulelor cancerigene. Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale.

Aceste norme obliga atat operatorii economici care au bucatarii si folosesc ulei, cat si persoanele fizice sa colecteze separat uleiul rezidual si sa il predea agentilor economici care se ocupa de reciclarea acestui tip de deseu.

Daca in cazul operatorilor economici situatia poate fi oarecum controlata, in ceea ce priveste persoanele fizice controlul este aproape imposibil. De aceea, cea mai mare parte a cantitatii de ulei uzat din gospodarii ajunge la canalizare sau la cosul de gunoi.

Aruncat la chiuveta
biocombustibil
Majoritatea oamenilor recunosc faptul ca uleiul pe care nu il mai folosesc il arunca la chiuveta sau il depoziteaza in recipiente de plastic pe care le arunca apoi la cosul de gunoi.

Uleiul rezidual constituie un factor de poluare pentru sol, dar mai ales pentru apa. Astfel, un litru de ulei face ca un milion de litri de apa sa devina nepotabila, ceea ce echivaleaza cu cantitatea de apa pe care o consuma un om timp de 14 ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *