Uleiurile, nucile si alunele iti scad colesterolul

Acestea contin substante denumite fitosteroli care pot reduce riscul de boli de inima cu 20%.

Fitosterolii se gasesc in mod natural in fructe, legume si uleiuri. Doua grame pe zi din acesti compusi te pot ajuta sa reduceti nivelul colesterolului cu aproximativ 10% in doua saptamani. Totodata, riscul de a avea boli de inima scade cu 20%, afirma Joseph Keenan, profesor la University of Minnesota, citat de site-ul MSNBC.com.

Consuma cinci fructe si legume zilnic

Un meniu care sa contina zilnic fructe si legume te poate ajuta sa-ti mentii inima sanatoasa. „Mananca zilnic minimum cinci fructe sau legume proaspete. Fitosterolii se mai gasesc si in nuci, alune, ulei extravirgin. Unele surse sunt foarte bogate in fitosteroli si se gasesc si in combinatii cu alti compusi care le pot creste sau scadea efectul”, explica profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Studiile arata ca alimentele naturale nu contin o cantitate suficienta de fitosteroli ca sa actioneze asupra colesterolului. De exemplu, o lingurita de ulei de porumb, cea mai buna sursa de fitosteroli, contine doar 0,13 grame din aceasta substanta.

Prin urmare, specialistii iti recomanda sa consumi si alimente fortifiate, cum ar fi unele tipuri de branza, lapte, suc de portocale sau paine. „Consuma aproximativ 1 gram de fitosteroli la micul-dejun si inca unul la cina”, te sfatuieste Cyril Kendall, cercetator la University of Toronto.

Nu toate alimentele fortifiate cu fitosteroli sunt si sarace in calorii. Prin urmare, daca mananci astfel de produse, incearca sa reduci numarul de calorii din alte produse. Ca sa scazi si mai mult riscul de a suferi de boli de inima, asociaza alimentele bogate in fitosteroli cu unele care contin si fibre.

Adauga in meniu morcovi sau dovlecei

Fitosterolii sunt recomandanti in special celor cu un nivel al colesterolului usor ridicat (200-239 -colesterol total sau 130-159 LDL-colesterol rau). Daca nivelul este si mai ridicat (peste 240 sau peste 160 LDL), medicii iti vor spune daca ai nevoie de fitosteroli sau de medicamente care scad nivelul colesterolului ori de o combinatie intre cele doua.

Oamenii de stiinta nu stiu cu siguranta daca fitosterolii sau alimentele fortifiate cu aceste substante sunt recomandate si gravidelor sau copiilor, motiv pentru care acestia ar trebui sa le evite.

In plus, unele studii au aratat ca fitosterolii pot interfera cu absorbtia anumitor carotenoide, precum betacarotenul, pe care organismul le foloseste pentru producerea vitaminei A. Daca mananci fitosteroli, completeaza-ti meniul si cu cateva legume bogate in betacaroten, precum morcovii, cartofii dulci si dovleceii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *