Taierea unor ulmi euro-asiatici din Lunca Siretului i-a adus Directiei Silvice o amenda de la Garda de Mediu

Ulmii discordiei

Natura si ariile protejate, samanta de scandal intre mai multe institutii, care ar putea culmina, in curand, cu un proces in instanta. Taierea unor ulmi euro-asiatici din Lunca Siretului, efectuata de silvicultori, i-a adus Directiei Silvice o amenda de la Garda de Mediu. Nu pentru ca taierile s-ar fi facut ilegal, ci pentru ca silvicultorii nu au avut autorizatiile necesare si, in plus, au tulburat si habitatul natural al vietuitoarelor din zona. Directia Silvica Vrancea contesta insa sanctiunea si este dispusa sa ajunga in instanta, sa-si dovedeasca nevinovatia.
Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu, un ONG care lupta pentru protejarea naturii, a descoperit absolut intamplator in Lunca Siretului la limita dintre judetele Vrancea si Galati spre Cosmesti o zona in care mai multi arbori fusesera taiati. Este vorba despre mai multi plopi euro-americani, retezati din radacini. Cum zona respectiva este o arie protejata incadrata in reteaua europeana Natura 2000, asociatia a sesizat imediat Garda de Mediu. Membrii asociatiei au fost cu atat mai revoltati cu cat au remarcat nu numai ca arborii au fost taiati, dar si ca fauna din zona, la randul ei protejata, a avut de suferit. Pe firul cercetarilor, s-a descoperit ca silvicultorii au retezat arborii, ca parte a planului de taieri pe care il au de respectat.
Reprezentantii Directiei Silvice sustin ca nu au deranjat nici un fel de habitat prin actiunea lor, mai ales ca taierile s-au facut conform unui plan bine stabilit. Iar locul ulmilor euro-asiatici retezati ar urma sa fie luat, anul viitor, de ulmi autohtoni, pe care tot silvicultorii ii vor planta.
Reprezentantii Directiei Silvice recunosc totusi ca in momentul in care au pornit drujbele nu aveau chiar toate actele necesare. Le lipsea o autorizatie extrem de importanta, de la Agentia pentru Protectia Mediului, asa ca Garda de Mediu i-a amendat pe silvicultori pentru ceea ce au facut.
Directia Silvica Vrancea considera ca amenda a fost insa nedreapta, mai ales ca au in plan plantari in zona. Prin urmare, sanctiunea va fi contestata in instanta.
Razboiul ulmilor va fi, prin urmare, purtat in instanta, iar magistratii sunt cei care trebuie sa decida de partea cui este dreptatea in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *