Ultimii munti neexplorati din lume, ingropati sub gheturile Antarcticii, au fost trecuti pe harta

Munti crestati, de marimea Alpilor, au fost gasiti sub calotele glaciare ale Antarcticii, aducand noi indicii despre catastrofa ce ar avea loc daca doar o fractiune din gheturi se va topi.
ultimii munti neexplorati
Folosind radarul si senzori de gravitatie, expertii au realizat prima harta detaliata a muntilor subglaciari Gamburtsev. Ei se asteptau sa gaseasca un platou fin, insa au dat peste o zona cu varfuri la fel de inalte ca Mont Blanc din Alpi.

„Cel mai surprinzator a fost nu doar ca muntele acesta este de dimensiunea Alpilor, ci ca seamana incredibil de mult cu Alpii europeni, cu varfuri inalte si vai”, a declarat Fausto Ferraccioli, un geofizician de la British Antarctic Survey, care a luat parte la cercetare.

El a declarat ca muntii nu ar fi fost prea inalti daca calota glaciara s-ar fi format incet. Dar prezenta culmilor crestate inseamna ca gheata s-a format foarte rapid, ingropand patru kilometri sub gheata.

Ferraccioli a spus ca hartile sunt prima pagina a unei noi carti despre intelegerea comportamentului calotelor glaciare, care ar putea prezice cum ar reactiona gheata la incalzirea globala.

Antarctica este inghetata de peste 35 de milioane de ani, si contine suficiente gheturi pentru a creste nivelul apelor din lume cu aproximativ 57 de metri daca s-ar topi integral. Asa ca, doar o topire partiala ar afecta coastele de pe intreg globul.

Departamentul ONU asupra schimbarilor climatice spune ca gazele cu efect de sera, emise in principal de arderea combustibililor fosili, vor aduce mai multe valuri de caldura, inundatii si secete, si vor creste nivelul marilor.

Echipa de experti din Australia, Marea Britanie, Canada, China, Germania, Japonia si SuA a mai descoperit si apa sub gheturi.

„Temperaturile din bazele noastre erau in jur de -30 de grade Celsius, insa la trei kilometri sub noi, sub calotele glaciare, am vazut apa lichida”, a declarat Robin Bell, de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University.

In ultimii ani au fost descoperite in Antarctica foarte multe lacuri subglaciare.

Geologii spun ca lanturile muntoase precum Alpii sau Himalaya se formeaza in urma coliziunilor dintre continente. Ultima oara cand Antarctica a fost expusa unor asemenea forte a fost acum 500 de milioane de ani.

„Misterul de aici este ca Alpii au 50-60 de milioane de de ani, in timp ce aici avem un lant muntos care ar putea avea 500 de milioane de ani”, a subliniat Ferraccioli.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *