Ultimul bastion de gheata al lumii se topeste

antarctica-1.jpgPana de curand se credea ca este una dintre ultimele regiuni cu gheata stabile ramase pe Pamant. Acum se pare ca zona Antarcticii de Est si-a redus masa incepand cu 2006 si ar putea deveni un factor important al cresterii nivelului marii, conform datelor furnizate de satelitii care masoara gravitatia.

Studii recente au aratat ca stratul de gheata este destul de stabil si ca masa de gheata este in crestere. Acum, masuratorile efectuate de sateliti au fost analizate de Jianli Chen, cercetator in cadrul Center for Space Research de la University of Texas din Austin si colegii lui, concluzia sugerata de ei fiind aceea ca stratul de gheata din Antarctica de Est pierde cel putin 5 miliarde de tone de masa glaciara anual.

„Acest studiu furnizeaza cele mai exacte masuratori pana in prezent pentru a realiza care este nivelul la care se reduce masa glaciara in Antarctica”, afirma Eric Steig, glaciolog la University of Washington in Seattle.

In 2002, NASA a lansat 2 sateliti numiti Grace care masoara modul in care gravitatia Pamantului se schimba in timp, date fiind schimbarile masei glaciare la poli si curentii oceanici. Echipa condusa de Chen a folosit datele furnizate de sateliti pentru a estima si a intocmi o harta a schimbarile in concentratia ghetii din Antarctica intre 2002 si 2009.

„Am utilizat cele mai corecte date posibile si cele mai noi modele pentru a furniza cele mai exacte estimari privind reducerea masei glaciare in Antarctica””, spune Clark Wilson, co-autor la Center for Space Research.

Echipa a ajuns la concluzia ca Antarctica de Est pierde cel putin 5 miliarde de tone de masa glaciara anual inca din 2006. Totusi, ei considera ca cifra reala ar fi de 57 miliarde de tone anual.

„Studiul subliniaza importanta Antarcticii ca fiind in trecut o Frumoasa din Padurea Adormita, un fost gigant in stare latenta care a iesit din acea stare de amorteala si se trezeste cu mult zgomot”, sustine Edward Hanna, care cerceteaza masa de gheata polara la University of Sheffield, Marea Britanie, dar care nu a fost implicat in studiu.

De ce incepe Antarctica de Est sa se topeasca?

„O explicatie posibila ar fi legata de schimbarea climei sau pur si simplu de variatia anuala care a afectat cantitatea de zapada cazuta pe continent, ceea ce determina unde si cata gheata se formeaz”, spune Wilson.

Alte pareri, printre care si cea a lui Edward Hanna, sustin ideea conform careia oamenii au influentat negativ aceasta schema. „Un alt mod de a privi aceasta problema implica observarea rapiditatii si sensibilitatii la actiunile oamenilor, cel mai evident exemplu fiind gazele cu efect de sera”.

Unii cercetatori nu sunt convinsi insa ca acest continent isi pierde din masa, din moment ce marja de eroare a analizei efectuate variaza de la 5 la 109 miliarde de tone de masa glaciara pierduta anual. „Nu sunt de acord cu faptul ca putem afirma cu siguranta ca Antarctica de Est creste sau se micsoreaza”, considera Philippe Huybrechts de la Free University of Brussels, Belgium. „Sapte ani sunt prea putini pentru a emite judecati de valoare cu privire la evolutia stratului de gheata din Antarctica”, este de parere el.

In acest sens, Wilson sustine ca „”una dintre limitarile Grace este aceea ca nu se poate distinge intre schimbarile in cadrul masei de gheata de la baza continentului, cauzate de efectul post-glacial, de cele de la suprafata”.

Sursa: http://www.newscientist.com/article/dn18191-worlds-last-bastion-of-stable-ice-now-thawing.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *