Ultimul raport ONU arata ca viteza despaduririlor creste

Conform ultimului raport ONU, padurile lumii dispar din ce in ce mai repede, in principal din cauza plantatiilor de palmieri si soia.

Exploatarea ilegala a lemnului este de asemenea o problema, in jur de 20% din padurile lumii fiind defrisate ilegal, fenomenul fiind cel mai raspandit in Africa. Acest continent a pierdut in jur de 4 milioane de hectare de padure pe an in perioada 2000-2005, reprezentand o treime din despaduririle globale. Tinand cont ca Africa detine doar 16% din padurile lumii, bilantul este ingrozitor. Cresterea nevoii de lemn a Europei probabil ca va incuraja aceasta practica si mai mult.

Desi aparent pozitive, si cifrele pentru zona Asia – Pacific arata o scadere a biodiversitatii. Suprafata impadurita era mai mare in 2005 decat in 2000, dar acest fapt se datoreaza in principal reimpaduririlor din China. Padurile naturale continua sa fie exploatate, dar practica este ascunsa de statistici!

Toate tarile din America Latina au prezentat scaderi ale suprafetelor impadurite in perioada 2000-2005, in afara de Uruguay si Chile, care au beneficiat de programe similare celor din China.

Criza economica se estimeaza ca va agrava si mai mult situatia pe termen scurt, scaderea cererii de lemn reducand interesul pentru crearea de programe de management eficient al padurilor. Pe termen lung insa, raportul prognozeaza ca investitiile in managementul sustenabil al padurilor ar putea crea 10 milioane de noi locuri de munca la nivel mondial.

Un mare pericol este si cererea de biocombustibili, care va creste si mai mult in conditiile comercializarii certificatelor de emisii. Despaduririle in scopul crearii de teren agricol vor deveni astfel si mai profitabile, iar oamenii din lumea a 3-a care vor lucra in acest domeniu vor fi si mai greu de convins sa renunte la aceste practici. Un hectar de palmieri produce aproximativ 6000 de litri de ulei, ce au o valoare de piata comparabila cu a petrolului.

Sursa: Global Warming is Real

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *