Un adevar incomod

Un adevar incomod este cartea dupa care s-a facut filmul cu acelasi nume, castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun documentar in 2007. Al Gore, fost vicepresedinte al SUA, prezinta consecintele incalzirii globale si ofera mai multe solutii pentru depasirea crizei mediului.

Cand am fost la Polul Sud, am ramas surprins de mai multe lucruri. (…) Pentru ca acolo cantitatea de precipitatii este foarte redusa, fiecare strat de zapada este foarte subtire, ceea ce ingreuneaza munca savantilor care cauta sa adune date. Straturile cele mai vechi, aflate la fund, s-au tasat din pricina greutatii celor de deasupra, complicand astfel inca si mai mult misiunea celor care masoara cantitatile de CO2 din minusculele bule de aer prinse acolo. (…)

Chiar in locul in care se afla Polul Sud se gaseste un stalp infipt in gheata, care indeplineste doua functii: le ingaduie vizitatorilor sa „alerge in jurul lumii”, precum si sa se fotografieze. Ca veni vorba, pentru fotografii se recomanda sa-ti dai gluga jos vreme de cateva secunde, sa zambesti curajos pana se face poza, apoi sa-ti tragi cat mai repede gluga la loc.

Am fost la fel de surprins atunci cand oamenii de stiinta mi-au aratat ca, in apropierea Polului Sud, poluarea atmosferica, masurata cu ajutorul stratului de gheata, a scazut considerabil, curand dupa adoptarea Legii pentru o Atmosfera Curata, in Statele Unite, in 1970. Cercetand straturile de gheata, an dupa an, schimbarea poate fi observata cu ochiul liber. Antarctica si Arctica au o caracteristica in comun: sunt foarte departe de lumea cvilizata. Cu toate acestea, ambele locuri, care au fost candva pure, sunt acum patate de poluarea industriala. Nivelul de poluare din aerul de la Polul Nord este inca in crestere, din pricina traiectoriei vanturilor din emisfera nordica, precum si a faptului ca aici se afla mai multe unitati industriale. (…)

In toate calatoriile mele am cautat sa dobandesc o intelegere mai profunda a crizei mediului – si peste tot am intalnit nu doar dovezi ale primejdiei cu care ne confruntam la nivel planetar, dar si speranta ca SUA vor fi natiunea care sa conduca lumea catre un viitor mai sigur si mai luminos. Drept rezultat, dat fiind ca fiecare calatorie m-a condus, in cele din urma, acasa, m-am intors cu o convingere din ce in ce mai adanca: solutia pentru criza pe care eu am inteles-o calatorind atat de departe trebuie sa ia nastere aici, acasa.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *