Un aditiv alimentar intalnit in carne nu a mai fost autorizat de PE

Un aditiv alimentar folosit pana acum pentru a uni bucati separate de carne intr-un singur produs nu a mai primit unda verde de la Parlamentul European. Produsele din carne reconstituite prin folosirea acestei substante ar trebui sa poarte informatia „bucati de carne combinate” si nu ar putea fi folosite in produsele servite in restaurante.aditivi alimentari

Parlamentul European a blocat autorizarea la nivel european a utilizarii trombinei bovine si/sau porcine ca aditiv alimentar, motivand ca exista riscul ca bucatile de carne reconstituite prin folosirea acestei enzime sa duca in eroare consumatorii si sa prezinte potential de infectare cu bacterii.

Trombina este o enzima derivata din parti comestibile ale animalelor, care poate fi folosita pentru a uni bucati de carne separate intr-un singur produs. Deputatii au afirmat ca astfel de produse de carne reconstituite presupun un risc foarte mare de a induce in eroare consumatorii.

Comisia Europeana propusese includerea trombinei bovine si/sau porcine pe o lista a aditivilor alimentari care pot fi utilizati in Uniunea Europeana. Totusi, deputatii au blocat aceasta propunere, aproband o rezolutie prezentata de Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara cu 370 voturi pentru, 262 impotriva si 32 abtineri si exersandu-si astfel dreptul de veto conform asa-numitei „proceduri de reglementare cu control”.

Autoritatile statelor membre UE pot decide la nivel national daca autorizeaza utilizarea trombinei in alimente ca „adjuvant tehnologic”. Propunerea Comisiei era destinata a clarifica daca trombina este un aditiv alimentar care ar trebui supus reglementarilor la nivel european. Conform legislatiei UE, un aditiv alimentar poate fi autorizat in Uniunea Europeana numai daca aduce beneficii consumatorilor si nu ii induce in eroare.

Conform propunerii Comisiei, produsele din carne reconstituite prin folosirea trombinei ar trebui sa poarte informatia „bucati de carne combinate” in apropierea denumirii sale comerciale si nu ar putea fi folosite in produsele servite in restaurante. Cu toate acestea, deputatii considera ca aceste masuri nu sunt suficiente pentru a asigura consumatorilor o protectie adecvata.

Parlamentul subliniaza, de asemenea, riscurile mari de infectare cu bacterii patogene, tinand cont de faptul ca procesul de unire a mai multor bucati de carne mareste semnificativ suprafata utilizata si ca acest proces se poate derula la rece, fara adaos de sare si fara nici un fel de proces de incalzire ulterior.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *