Un an de reuniuni pe tema schimbarilor climatice

Reprezentantii din 190 de state s-au intalnit, luni, pe insula indoneziana Bali, pentru a intari „fragilul acord” pentru combaterea incalzirii globale, ce se doreste a fi semnat de toate statele lumii, pana la finele lui 2009.

Conferinta de la Bali se va desfasura pe o perioada de doua saptamani si marcheaza inceputul unor negocieri complexe, menite sa prelungeasca protocolul Kyoto, primul acord oficial ce priveste reducerea gazelor cu efect de sera. Agentia de presa Reuters prezinta calendarul pe 2007 a intalnirilor la nivel inalt, dedicate problemei incalzirii globale, care au trasat foaia de parcurs pentru reuniunea de la Bali.

2 februarie 2007, la Paris – A fost dat publicitatii un raport, indelung-asteptat, elaborat sub egida ONU de Comisia Interguvernamentala asupra schimbarilor climatice. Documentul arata ca schimbarile climatice din intreaga lume au loc in proportie de 90% din cauza actiunilor umane. De asemenea, se precizeaza ca temperatura va creste cu minim 4 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol.
7 iulie, Sydney, Tokyo, Shanghai, Johannesburg, Hamburg, New York, Londra si Rio de Janeiro – Fostul vicepresedinte american Al Gore a organizat o serie de concerte „Live Earth” cu scopul de a trage un semnal de alarma asupra incalzirii globale. Concertele au fost transmise in direct timp de 24 de ore, pe toate cele sapte continente.
17 – 21 septembrie, Montreal – Canada gazduieste cea de-a 20-a reuniune a statelor care au semnat Protocolul de la Montreal, cu scopul de a lupta impotriva distrugerii stratului de ozon. Organizatorii au salutat tarile care s-au alaturat acordului in ultimii ani, in conditiile in care amenintarile asupra mediului inconjurator depasesc orice frontiera. Daca, in 1987, nu erau decat 24 de tari semnatare ale protocolului, astazi numarul lor se ridica la 181.
24 septembrie, New York – Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a organizat un summit de o zi pe tema schimbarilor climatice, facand un apel clar la conducatorii lumii pentru un progres decisiv in aceasta problema. Ki-Moon le-a cerut liderilor celor 150 de state sa actioneze imediat, sa uite de protocolul Kyoto, care va expira peste cinci ani, si sa priveasca cu optimism spre reuniunea de la Bali.
28 septembrie, la Washington – Presedintele american George W. Bush organizeaza prima sa conferinta pe tema schimbarilor climatice, la care au fost invitati reprezentantii din principale 16 tari emitatoare de gaze cu efect de sera. Bush a fost aspru criticat in cercurile diplomatice pe motiv ca a incercat astfel sa distraga atentia de la conferinta anuala a ONU, organizata de Ban Ki-Moon, la New York.
12 octombrie, la Oslo – Al Gore si Comisia interguvernamentala a Natiunilor Unite pentru schimbari climatice au castigat Premiul Nobel pentru Pace, pentru „eforturile de colectare si difuzare a informatiilor cu privire la schimbarile climaterice provocate de om si pentru punerea bazelor in vederea adoptarii masurilor necesare luptei impotriva incalzirii globale”. Gore este autorul documentarului „Un adevar incomod” prin care trage un semnal de alarma cu privire la incalzirea planetei, filmul fiind recompensat cu numeroase distinctii, printre care si premiul Oscar.
20 noiembrie, la Bonn – Cele 41 de tari puternic industrializate care au semnat conventia ONU pe tema schimbarilor climatice au prezentat expertilor informatii detaliate privind emisiile cu efect de sera. Datele arata ca emisiile de dioxid de carbon au atins cele mai inalte cote.
21 noiembrie, la Singapore – Cele 10 state membri ai Asociatiei Natiunilor Asiatice de Sud-est (ASEAN), alaturi de alti sase mari poluatori mondiali (China, India, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud) si-au luat angajamentul sa lupte impotriva incalzirii globale, votand pentru dezvoltarea unor surse alternative de energie si a unor tehnologii mai potrivite pentru obtinerea energiei fosile, precum si o mai buna gestionare energetica

Sursa: Hot News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *