Un colt de Rai – Blahnita

Aproape toate darurile, cu care natura a inzestrat Romania, s-au adunat pe meleagurile Olteniei. Un tinut anume facut sa ademeneasca drumetul – spectaculosul naturii, plantele si animalele rare din rezervatii sunt ocrotite ca monumente ale naturii. Satele – tihnite, cu traditii pitoresti si neintrecuti mesteri populari.

Cu o suprafata de 45.286,3 ha., componenta a regiunii biogeografice continentale, scaldata de apele Dunarii – la limita sudica a Campiei Blahnitei si traversata de raul Blahnita – cu afluentii Poroinita, Bucura, Orevita si Rogova, Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Blahnita incanta ochiul prin varietatea si trecerile neasteptate de la un tip de habitat la altul.

 

Mlastini cu stufarisuri, balti permanente, paduri de salcie si plop, paduri de foioase, tufarisuri si pajisti naturale se impletesc intr-o veritabila incercare a imaginatiei naturii, peste toate si peste tot tronand magnific fauna, de o diversitate incredibila.

Cinci specii de pasari, periclitate la nivel mondial, impart aceste locuri minunate cu alte 18 specii – nominalizate in Anexa I a Directivei Pasari, si 88 specii migratoare – listate in anexele Conventiei de la Bonn.

Starci, cormorani, egrete, lopatari, rate salbatice, tiganusi, corcodei pescarusi, lebede si berze baga spaima in puietul de crap, somnul, stiuca, mreana, caras, biban sau salau, babusca, oblete, platica, lin, clean si mihalt, in falfaitul nepasator al lastunilor de mal, cintezelor si sticletilor.

Padurile Starmina, Lunca Vanjului si Bunget dau si mai multa culoare si racoare acestor locuri, nu o data fiindu-i dat drumetului sa poposeasca la umbra unui nuc – comun si negru sau fag balcanic. Goruni de 25m. si 120 de ani sfideaza ulmii, teii albi, artarii tataresti, salcamii, ciresii pasaresti, jugastrii, in timp ce ghimpii formeaza adevarate masive intregi.

Locuitorii a opt comune – Burila Mare, Devesel, Gogosu, Gruia, Hinova, Jiana, Patulele si Vanjulet impart frumusetea regiunii si bucuria vietii pe aceste meleaguri cu iubitori ai naturii, atat din tara, cat si din restul Europei.

Director Executiv ARPM Craiova

Dr. Ing. Monica Daniela Mateescu

Cons. Robert Georgescu

Comunicare – Relatii Publice

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *