Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit

Un creier vechi de 300 de milioane de ani a fost descoperit in craniul fosilizat al unui peste preistoric, inrudit cu rechinii si calcanii, de o echipa de cercetatori francezi si americani, potrivit Muzeului national de istorie naturala (MNHN) din Franta.
creier preistoric
O reconstituire in 3D a acestui creier fosilizat a fost putut fi realizata gratie tehnicii holografiei, ce utilizeaza razele X. Cercetatorii au putut sa analizeze „creierul mic, maduva spinarii, cei doi lobi optici si nervii”, potrivit raportului publicat in revista americana Proceedings of the national Academy of Sciences (PNAS).

Creierul a fost descoperit intr-unul din rarele cranii de peste preistoric conservat in trei dimensiuni. Fosilele, descoperite in roci din Oklahoma si Kansas, apartin unei specii care a disparut de mult, ce avea o lungime de pana la 50 de centimetri si era inrudita cu rechinii, calcanii si pestii sobolan. Acesti pesti traiau pe fundul marii si al oceanelor, la adancimi mari.

In opinia lui Alan Pradel, principalul autor al studiului, mineralizarea creierului este o consecinta a faptului ca acesta a fost acoperit de bacterii, cu putin timp inainte de a se dezintegra, ele contribuind la fosilizarea lui.

Reprezentantii Muzeului national de istorie naturala din Franta considera ca aceasta descoperire a deschis noi perspective in cercetarea evolutiei vertebratelor preistorice.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *