Un deputat critica poluarea produsa de Kronospan si lipsa de reactie a autoritatilor de Mediu

Kronospan deține tehnologie de protecție a mediului de ultimă oră în fabrica de la Sebeș
Un deputat critica poluarea produsa de Kronospan si lipsa de reactie a autoritatilor de Mediu
Un deputat critica poluarea produsa de Kronospan si lipsa de reactie a autoritatilor de Mediu

Deputatul conservator Ion Dinita a dat publicitatii o noua declaratie politica in care ataca dur poluarea pe care o provoaca Kronospan si lipsa de reactie a autoritatilor de Mediu.

„Desi ne-am pus speranta ca marii investitori vor putea realiza locurile de munca mult asteptate pentru dezvoltarea zonei, judetul Brasov parca este blestemat din acest punct de vedere. Multe din investitiile derulate pana acum au avut, din nefericire, un efect invers decat cel scontat, cel putin in ceea ce priveste protectia mediului, capitol extrem de important pentru intreaga Uniune Europeana. Un exemplu sugestiv este situatia inacceptabila in care a ajuns municipiul Brasov, ai carui locuitori sufera in prezent o adevarata trauma din cauza emisiilor poluante de formaldehida produse de societatea Kronospan. In numele celor aproape 300.000 de cetateni ai municipiului Brasov, imi exprim profunda indignare si ingrijorare in acelasi timp, cu privire la poluarea produsa de fabrica de formaldehida. Culmea neobrazarii si incalcarii normelor elementare de respectare a legilor romanesti, aceasta fabrica isi masoara singura gradul de poluare, in lipsa instrumentarului de specialitate al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Brasov! Oamenii sunt total nemultumiti, pe buna dreptate, deoarece functionarea investitiei respective ignora total normele privind protectia mediului“, a declarat Dinita.

Deputatul sustine ca locuitorii cartierelor din apropierea fabricii sunt condamnati sa respire un aer toxic, nociv atat pentru varstnici, cat mai ales pentru copii. Potrivit acestuia, din cauza formaldehidei produse de societatea respectiva, un numar insemnat de persoane au probleme grave de sanatate, dificultati de respiratie, disfunctii ale glandei tiroide, precum si malformatii la copii si chiar cazuri de cancer, iar aerul este irespirabil, mai ales in anumite intervale orare ale zilei. Cat priveste numeroasele sesizari ale cetatenilor, acestea au ramas fara ecou in randul autoritatilor abilitate.

Potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 185/ 6 martie 2003, formaldehida si substantele derivate din aceasta constituie agenti toxici deosebit de periculosi, cu efecte nefaste atat la inhalare, cat si in contact cu pielea. Desi formaldehida este controlata prin reglementari internationale, la Brasov s-au constatat in repetate randuri depasiri ale limitelor nivelelor de vapori admisibili in aer, actiunea toxica manifestandu-se in special asupra sistemului nervos, mai spuen parlametnaruil brasovean.

„La ora actuala, aceste fabrici au fost inchise in tarile Uniunii Europene din cauza toxicitatii, iar normele europene prevad ca avizul de functionare sa fie acordat doar pentru cele situate la cel putin 50 de kilometri distanta de localitati, nu in mijlocul orasului, precum cea din Brasov. Este nefiresc ca un municipiu european cu dimensiunea turistica si sociala a Brasovului sa sufere din cauza activitatii acestei societati. Romania este preocupata de atragerea unor investitori seriosi, insa consider ca derularea investitiilor trebuie sa tina seama de respectarea normelor europene privind protectia mediului, dar si cele ale sanatatii oamenilor. Nu putem condamna la imbolnavire populatia unei asezari cunoscute pana nu demult ca fiind o oaza de verdeata, pentru o investitie straina care incalca flagrant normele privind protectia mediului inconjurator. Nu vrem sa transformam Brasovul in Cernobal, si ar fi bine ca autoritatile de resort sa se implice cat mai repede in solutionarea acestei probleme. Am atras atentia la modul cel mai serios conducerii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in repetate randuri, sa impuna respectarea normelor de protectia mediului tuturor investitiilor din domeniu si sa ia urgent masuri restrictive si sanctionatorii, mergandu-se chiar pana la inchiderea unor asemenea investitii. In aceste conditii, este cel putin ciudat de ce se permite in Romania in general, si in cazul de fata, in Brasov, sa se construiasca asemenea fabrici fara respectarea minimelor normelor de protectie a mediului. Personal, inca astept ca Ministerul Mediului sa dispuna in cele din urma un amplu control referitor la situatia fabricii Kronospan Brasov, un exemplu de potentiala «bomba ecologica», si sa actioneze la modul concret pentru inchiderea unor asemenea unitati de productie care afecteaza grav si iremediabil sanatatea populatiei“, a concluzionat Dinita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *