Un “eolian” a spart recordul minim de pret la energia vanduta pe bursa

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an
Un “eolian” a spart recordul minim de pret la energia vanduta pe bursa
Un “eolian” a spart recordul minim de pret la energia vanduta pe bursa

O companie austriaca ce administreaza un parc eolian in judetul Constanta a incheiat un contract pe OPCOM pentru livrarea de energie timp de trei ani. Pretul este cel mai mic din istoria bursei de energie.

Compania Windfarm MV I a reusit sa vanda energie pe bursa la pretul de 110 lei/MWh, mult sub pretul mediu al pietei, de 170 de lei-MWh, si sub precedentul record de 130 de lei/MWh, stabilit de o firma ce activeaza in domeniul energiei din surse fotovoltaice. Contractul incheiat vinerea trecuta are drept cumparator compania germana Statkraft Markets GmbH, un jucator important de pe piata de trading locala. Contractul are o durata de trei ani, de la 1 februarie 2014 la 31 decembrie 2016, iar cantitatea maxima ce urmeaza a fi livrata este de 236.520 de MWh. Considerand cantitatea maxima livrata, contractul ajunge la putin peste 30 de milioane de lei

Windfarm este o companie austriaca ce exploateaza un parc eolian de 80 de MW din localitatea constanteana Mihai Viteazu.

Companiile ce opereaza parcuri eoliene sau fotovoltaice sunt singurele ce au reusit sa incheie contracte pe termen lung, pe bursa, la preturi de sub 150 de lei. In unele cazuri, cum este si cel de mai sus, cantitatile contractate sunt de ordinul sutelor de mii de MWh. Ceilalti producatori prezenti pe OPCOM(operatorul bursei de energie), termo, hidro sau nuclear, nu pot vinde la pretul pe care companiile din domeniul energiilor regenerabile o fac.
Motivul pentru care „verzii” isi pot permite sa vanda energia la un pret mult sub piata este ca sunt subventionati de toti consumatorii de curent electric. Inclusiv de populatie. Astfel, administratorul parcului eolian primeste, pentru fiecare MWh livrat in retea, cate un certificat verde. Pretul unui asemenea certificat este de circa 40 de euro, astfel incat compania incaseaza de la furnizori 180 de lei pe MWh, fara sa mai punem la socoteala pretul la care vinde energia. Astfel, doar din subventie, administratorul parcului eolian obtine mai mult decat media pretului de tranzactiei a energiei pe bursa, in asa fel incat si-ar permite sa dea energia si pe gratis.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toti consumatorii Romaniei sprijina productia de energie verde. De altfel, acest lucru il pzuteti vedea si in factura la curent, unde este inscrisa contributia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. In mod obisnuit, ponderea certificatelor verzi in factura este de circa 5-6% din valoarea ei.

Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subventia consumatorilor de energie electrica pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasa.

Capacitatea totala instalata in „energie verde” a ajuns la 4.600 de MW, la sfarsitul anului trecut. 3.500 de MW sunt doar in eolian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *