Un fond de investitii vrea sa achizitioneze 1.000 de hectare de teren la Cluj

Un fond de investitii vrea sa achizitioneze 1.000 de hectare de teren la Cluj

Terenurile agricole din Romania sunt privite ca o oportunitate de investitie pentru straini, prin prisma pretului mic al acestora, comparativ cu cel din alte tari europene, dar si datorita calitatii solului.

 

Astfel, suprafetele achizitionate de acestia au crescut de la an la an, si au ajuns sa aiba o pondere de aproximativ 6% din totalul suprafetei agricole din Romania. Terenurile agricole nu au atras doar atentia investitorilor straini, ci si a celor autohtoni. Astfel, la jumatatea acestei luni va deveni functional un fond de investitii clujean, axat pe achizitia, comasarea si arendarea terenurilor agricole.

„Ideea acestui fond a aparut si datorita unei necesitati, deoarece pentru a face business in agricultura este nevoie de suprafete compacte si mari pentru a se putea obtine randamente superioare, prin mecanizarea agriculturii”, arata Doru Bolos, administratorul fondului de investitii ProAgro Capital din Cluj.

Totodata, axarea acestui fond pe achizitia de terenuri agricole s-a bazat si pe gradul scazut de risc pe care il presupune o astfel de investitie, datorita preturilor inca mici. „In actuala conjunctura economica, investitorii au retineri in privinta asumarii de riscuri. Terenul agricol din Romania este al doilea ca si calitate din Europa, iar ca si pret este cel mai ieftin din UE, motiv pentru care riscul unui astfel de plasament este redus”, arata Bolos.

Activitatea fondului va demara abia saptamana viitoare, insa, potrivit administratorului acestuia, au avut deja negocieri cu proprietarii si o parte dintre terenuri au fost deja antamate.
„In prima faza ne propunem sa achizitionam in jur de 1.000 de hectare, din zona Clujului, dar si din Campia de Vest. Pentru urmatorii doi ani ne propunem sa ajungem la 10.000 de hectare achizitionate”, afirma Doru Bolos.

Acesta a aratat ca imediat dupa achizitionare, aceste terenuri vor fi arendate, in special investitorilor straini, constienti de faptul ca agricultura poate fi profitabila, daca se practica mecanizat, pe suprafete mari. De aceea, suprafetele solicitate de potentialii arendasi vizeaza cel putin 100 de hectare si un maxim de 500 de hectare.

Fondul va urmari sa achizitioneze in special terenuri de calitate, ceea ce nu va duce la o scadere simtitoare a suprafetelor de teren nelucrate din judet, conform specialistilor in agricultura.

„Din cele aproximativ 182.000 de hectare de teren cat este suprafata arabila a judetului, aproximativ 40.000 sunt nelucrate. Terenurile nelucrate sunt in special in zona nordica a judetului, unde terenul nu este la fel de fertil ca si in Sud, aceste terenuri fiind mai putin atractive pentru cei care doresc sa investeasca in agricultura”, afirma Iuliu Suatean, inginer in cadrul Directiei Agricole a Judetului Cluj.

Acesta mai crede ca, atat timp cat respectivele terenuri sunt doar arendate si nu vandute strainilor nu este o problema. „Faptul ca investitorii straini doar arendeaza nu este un lucru rau, iar faptul ca se vor lucra suprafete mari va avea un efect benefic asupra productivitatii”, spune Suatean.

El a mai aratat ca pana in acest moment in judet nu au fost vandute terenuri agricole strainilor. Exista totusi doua firme cu capital mixt care au arendat teren, insa suprafetele pe care le lucreaza sunt nesemnificative raportat la cele ale fermierilor autohtoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *