Un grup de activisti ecologisti a lasat pungi cu pesti morti la sediile PDL si UDMR

Peste mort

Un grup de activisti ecologisti a lasat, marti seara, la sediile PDL si UDMR Cluj, pungi cu pesti morti, sustinand ca este vorba despre o actiune de comemorare a 12 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare.

Un grup de activisti ecologisti a lasat pungi cu pesti morti la sediile PDL si UDMR (Imagine: Oana Pavelescu/ Shutterstock)
Peste 20 de persoane de la mai multe asociatii ecologice din Cluj-Napoca au lasat, marti seara, cate o punga cu pesti morti la sediile filialelor judetene ale PDL si UDMR, atragand atentia ca Ministerul Mediului ignora problemele grave pe care proiectul minier de la Rosia Montana le-ar implica prin folosirea cianurii in exploatarea miniera.

Participantii la actiune au avut pancarte pe care scria „Vrem natura, nu cianura” si au scandat „PDL iubeste cianurile” si „UDMR iubeste cianurile”.

„A fost o actiune de comemorare a 12 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare, cand digul iazului de decantare de la mina Aurul s-a rupt si aproximativ 100.000 de metri cubi de apa cu cianura au ajuns in Sasar, apoi in Tisa si Dunare. In aceasta zi, Ministerul Mediului alege o data in plus sa ignore problemele grave de mediu pe care proiectul minier de la Rosia Montana le-ar implica. Este de asteptat ca ministrul Mediului, Borbely Laszlo, sa semneze acordul de mediu. Am dus pesti cianurati la PDL si UDMR ca avertisment la ceea ce s-ar putea intampla cand se foloseste cianura la activitatea de minerit”, a spus unul dintre protestatari.

Manifestarea nu a fost autorizata, iar participantii au fost insotiti de jandarmi la cele doua sedii de partide.

In noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2000, digul iazului de decantare a apelor industriale, al societatii romano-australiene „Aurul” Baia Mare, s-a rupt pe o portiune de 25 de metri, iar prin aceasta spartura s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri, dar si metale grele. Acestea au ajuns intai in raul Lapus, s-au varsat in Somes si apoi in Tisa, traversand zone din Ungaria si Iugoslavia, pentru a ajunge in Dunare si, apoi, din nou pe teritoriul Romaniei.

Statul roman detinea aproape jumatate din actiunile societatii „Aurul”, iar capitalul majoritar apartinea companiei australiene Esmeralda Ltd. – primul investitor strain in industria miniera din Romania. Deversarea apelor poluate cu cianura a facut ca, in unele sectoare de rau, concentratia maxima admisa a acestei substante in apa sa fie depasita de aproape 800 de ori.

La vremea respectiva, specialistii au estimat ca 1.000 de tone de peste au fost otraviti in raurile Lapus, Tisa si Somes.

Ungaria a cerut despagubiri de o suta milioane de dolari pentru pagubele provocate de accidentul ecologic produs la societatea miniera „Aurul” Baia Mare, firma care, ulterior, si-a schimbat numele.

In 27 ianuarie 2009, Romania a fost condamnata pentru ca nu a evaluat bine riscurile utilizarii cianurii in mina de la Baia Mare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) explicand ca s-a incalcat dreptul la respectarea vietii private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *