Un ingredient dintr-o pasta de dinti foarte populara, asociat cu dereglari hormonale si riscul de cancer

Un ingredient dintr-o past? de din?i foarte popular?, asociat cu deregl?ri hormonale ?i riscul de cancer
Un ingredient dintr-o pasta de dinti foarte populara, asociat cu dereglari hormonale si riscul de cancer
Un ingredient dintr-o pasta de dinti foarte populara, asociat cu dereglari hormonale si riscul de cancer

Triclosan, un ingredient din pasta de dinti Colgate Total, a fost asociat cu dereglarile hormonale si riscul de aparitie a unor tipuri de cancer, in urma unor teste si studii realizate pe animale.

Organismele cu rol de regulator pe piata bunurilor de larg consum din Statele Unite verifica in aceasta perioada daca folosirea triclosanului la fabricarea sapunului, a planselor pentru taiat legume si a jucariilor reprezinta o practica sigura pentru sanatatea publica. Companiile care produc aceste obiecte au decis sa le retraga treptat din circulatie. Statul american Minnesota a votat in luna mai pentru interzicerea acestor produse, informeaza bloomberg.com.

In acelasi timp, milioane de americani intra in contact cu aceasta substanta in fiecare zi, prin intermediul unui brand de pasta de dinti cu vanzari spectaculoase, Colgate Total, care foloseste triclosanul ca ingredient antibacterial contra bolilor gingiilor.

„Total” este un produs sigur, afirma reprezentantii brandului Colgate, citand rigurosul proces implementat de Food and Drug Administration (FDA) care a dus la aprobarea comercializarii acestui tip de pasta de dinti in anul 1997. O analiza mai atenta a acelui proces de autorizare a dezvaluit insa ca unele dintre ipotezele stiintifice avansate de Colgate pentru a garanta siguranta folosirii triclosanului in pasta de dinti nu erau chiar evidente, iar intregul dosar nu a fost disponibil spre consultare de marele public pana in acest an.

Dosarul prin care Colgate solicita aprobarea comercializarii brandului Total a inclus 35 de pagini ce cuprindeau studii toxicologice despre triclosan, pe care FDA nu le-a dat publicitatii. Agentia americana a publicat insa acele pagini la inceputul anului 2014, ca reactie la un proces in care a fost invocat dreptul la libera informare a cetatenilor (Freedom of Information Act). Ulterior, in urma unor anchete desfasurate de Bloomberg News, FDA a publicat acele pagini pe site-ul ei.

Paginile demonstreaza faptul ca, desi Statele Unite detine unul dintre cele mai dure procese de reglementare – aprobarea de FDA a unui nou medicament -, Guvernul american se bazeaza pe studii stiintifice realizate de companii pentru a arata ca anumite produse sunt sigure si eficiente. Acele pagini, alaturi de un nou studiu despre triclosan i-au determinat pe jurnalistii de la Bloomberg sa se intrebe daca FDA a folosit procedurile potrivite atunci cand a aprobat comercializarea pastei de dinti Colgate Total, in urma cu 17 ani, sau daca aprobarea acestui produs mai este valida, prin prisma noului studiu. Cele 35 de pagini au fost analizate de trei oameni de stiinta, la cererea Bloomberg News.

Dosarul de aprobare a cuprins studii care au aratat malformatii osoase la fetusii de soareci si sobolani. Colgate a spus ca acele studii nu erau relevante. Privite prin prisma stiintei actuale, astfel de malformatii par mai degraba un semnal al faptului ca triclosanul intrerupe functionarea sistemului endocrin si afecteaza functionarea hormonala, afirma cei trei cercetatori.

Dosarul Colgate a aratat si faptul ca FDA a pus la acea vreme o serie de intrebari despre studiile referitoare la riscul de dezvoltare a cancerului.

Brandul Colgate nu este acuzat de comiterea unei infractiuni, iar cele 35 de pagini din dosar nu dovedesc faptul ca triclosanul ar fi daunator. A fost decizia FDA de a nu publica acele documente pe site-ul sau, au precizat reprezentantii Colgate.

FDA a urmat o procedura standard, prin publicarea unor informatii care au venit de la un tert. Anumite studii au fost realizate in laboratoarele Ciba-Geigy, primul producator de triclosan, un predecesor al actualului producator principal de triclosan din lume, BASF SE.

Colgate spune ca eficienta si siguranta brandul Total este sustinuta de peste 80 de studii clinice, realizate pe aproximativ 19.000 de persoane. Colgate a evidentiat si un studiu independent realizat in 2013 de Cochrane Oral Health Group, o asociatie de medici, cercetatori si avocati specializati in sanatate, care nu au gasit nicio dovada a unor efecte daunatoare asociate cu folosirea Colgate Total.

Colgate Total are beneficii medicale importante, intrucat combate placa bacteriana si gingivita. Gingivita poate sa se agraveze si sa declanseze paradontoza, o boala de care sufera aproape jumatate dintre americanii de peste 30 de ani, potrivit unui studiu realizat in 2012 de Centers for Disease Control and Prevention.

Totodata, folosirea triclosanului in alte produse este analizata de FDA, intrucat aceasta substanta este mai eficienta decat sapunul si apa in procesul de spalare a mainilor. Colgate a eliminat triclosanul din sapunurile sale lichide Softsoap si sapunurile antibacteriene pentru vesela Palmolive in 2011, invocand o schimbare a preferintelor consumatorilor si descoperirea unor emulsii superioare. Colgate spune ca nu intentioneaza sa modifice formula de preparare a pastei de dinti Total, care este singura pasta de dinti cu triclosan aprobata in comertul din Statele Unite.

Triclosanul este folosit in aproape 200 de produse, inclusiv in dozatoarele de produse alimentare, insa companii precum Johnson & Johnson si Procter & Gamble Co. au anuntat ca il vor elimina din produsele lor. In mai, Avon Products Inc. a anuntat ca intentioneaza sa elimine triclosanul din absolut toate produsele sale.

Aceste decizii sunt in concordanta cu comportamentul consumatorilor, care, incepand sa tina tot mai mult seama de sistemele de evaluare a gradului de toxicitate, s-au indepartat tot mai mult de produsele chimice care includ Bisphenol A si ftalati, chiar si in absenta unor studii stiintifice ferme.

Prudenta a crescut in randul populatiei, pe masura ce o serie de factori, precum mediul inconjurator si dietele, sunt vinovate de cresterea pe plan mondial a numarului de boli endocrine. Frecventa cancerului mamar, ovarian, de prostata si testicular a crescut foarte mult in ultimii 40-50 de ani, potrivit unui studiu publicat in 2012 de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Programul pentru Mediu al ONU. O crestere a numarului de nasteri premature, a cazurilor de cancer mamar la fete si a cazurilor de testicule necoborate in scrot la baieti ar putea fi asociata cu substantele chimice care intrerup ciclul endocrin.

Colgate a avut nevoie de 10 ani si de 38 milioane de dolari pentru a dezvolta Colgate Total. Lansata in 1992, aceasta pasta de dinti a fost comercializata in aproape 100 de tari inainte de a primi aprobarea de a patrunde pe piata din Statele Unite.

Un studiu realizat de Caren Helbing, de la Universitatea Victoria din Canada, a evidentiat faptul ca mormolocii expusi la triclosan s-au transformat in broaste subdezvoltate si cu membre malformate. In schimb, alte studii nu au gasit nicio legatura intre aceasta substanta chimica si functiile hormonale, precum functionarea tiroidei la oameni. Alte studii spun ca aceasta pasta de dinti este eficienta contra sangerarilor si inflamatiilor gingivale.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati in legatura cu expunerea pe termen lung a populatiei la aceasta substanta, care a fost detectata in urina a 75% dintre cei 2.517 americani testati, inclusiv copii, potrivit unui studiu publicat in 2003 de CDC. Triclosanul este inrudit cu triclocarban, o substanta chimica detectata in 90% din probele prelevate de la suprafata apei din Marile Lacuri americane si in multe specii de pesti

Alte studii au asociat triclosanul cu scaderea fertilitatii la soareci si cu afectarea functiilor musculare. Anul trecut, un alt studiu realizat tot pe soareci a vorbit despre o scadere a calitatii spermei si despre o modificare a structuri spermatozoizilor.

In 2010, Uniunea Europeana a interzis folosirea triclosanului in materiale care intra in contact cu alimentele si produsele alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *