Un liceu din Barlad a castigat 100.000 de dolari pentru dotarea institutiei cu panouri solare

Un liceu din Barlad a castigat 100.000 de dolari pentru dotarea institutiei cu panouri solare
Un liceu din Barlad a castigat 100.000 de dolari pentru dotarea institutiei cu panouri solare

Un liceu din Romania a castigat luni seara premiul la categoria „Global High School”, pentru Europa, in cadrul premiilor anuale „Zayed Future Energy Prize” din Emiratele Arabe Unite.

Liceul „Gheorghe Rosca Codreanu” din Barlad primeste 100.000 de dolari pentru un proiect prin care institutia va fi dotata cu panouri solare, care vor face institutia independenta energetic. Premiul a fost ridicat de o delgatie a liceului format din directoarea Tita Chiru, profesoara Nicoleta Croitoru si eleva Roxana Frunza.

„Noi am aplicat in aceasta vara, am aflat de acest premiu la sfarsitul anului scolar 2012 – 2013 de la o fosta eleva al liceului nostru, care a absolvit in 2007. Echipa de proiect a fost formata din patru elevi: eu, Mihaela Iftemie, Blinda Alexandru si Alexandru Postolache. Am lucrat la acest proiect pe parcursul verii si la inceputul lunii august am completat formularul de inscriere pe care l-am gasit pe site-ul Zayed Future Energy Prize. Au fost multe scoli in concurs, nu stim exact cate scoli au aplicat, dar noi am fost in finala cu Queen Elizabeth II, Isle of Man”, a declarat pentru gandul Roxana Frunza, eleva la Liceul „Gheorghe Rosca Codreanu” din Barlad.

Premiile „Zayed Future Energy Prize” se acorda anual in Abu Dhabi, Emiratele Unite Arabe, pentru organizatii neguvernamentale, companii mici, persoane fizice si licee din intreaga lume, care dovedesc ca inoveaza, sunt lideri in domeniile lor si fac proiecte care au impact pe termen lung.

In total, valoarea premiilor Zayed se ridica la 4 milioane de dolari, suma stabilita de guvernul Emiratelor Arabe Unite. Sunt acordate premii pentru cinci categorii: „Large Corporation”, „Lifetime Achievement”, „Small and Medium Enterprise”, „Non-Governmental Organisation” si „Global High Schools”.

La categoria liceelor, criteriul principal pentru ca proiectul sa fie castigator este ca acesta sa inspire generatiile viitoare, sa rezolve probleme de energie si sa fie sustenabil. Fiecare scoala care se inscrie la concurs trebuie sa depuna un proiect detaliat prin care sa demonstreze cum va promova dezvoltarea durabila in randul elevilor si cum va contribui la reducerea consumului de energie prin mijloace durabile si inovatoare.

Premiul pentru licee se acorda pentru cinci regiuni ale globului: America, Europa, Oceania si Asia.

Delegatia Romaniei la Abu Dhabi, alaturi de ambasadorul UE in Emiratele Arabe Unite, Mihai-Stefan Stuparu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *