Un nou miting la Pungesti impotriva exploatarii gazelor de sist

0
77
Un nou miting la Pungesti impotriva exploatarii gazelor de sist
Un nou miting la Pungesti impotriva exploatarii gazelor de sist

Aproximativ 250 de persoane au participat, duminica, la Pungesti, la un miting impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, aceasta fiind prima actiune de protest din acest an care s-a desfasurat cu autorizatie.
Aproximativ 250 de localnici s-au adunat, duminica dupa-amiaza, pe un teren privat din satul Armasoaia, aflat la aproximativ doi kilometri de perimetrul detinut de Chevon in comuna Pungesti, pentru a manifesta impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist in zona, informeaza Mediafax.

In plus, manifestantii, localnici, dar si activisti de mediu, unii din Iasi, Barlad, Vaslui, Brasov si Bucuresti, au scandat lozinci si impotriva primarului in functie, Mircea Vlas,a care a inchiriat terenul catre compania Chevron, dar si impotriva guvernantilor: “Refuz, rezist gazelor de sist”, “Jos primarul”, “Uniti salvam toata Romania” si “Jos Guvernul”.

Protestatarii au fost supravegheati de aproximativ 400 de jandarmi.

“Acesta este primul miting autorizat pe care il desfasuram in acest an in zona comunei Pungesti. Din fericire, a fost o manifestatie pasnica, fara incidente, in care am avut o buna colaborare cu Jandarmeria”, a declarat corespondentului MEDIAFAX unul dintre liderii protestatarilor, Constantin Pislaru.

Potrivit acestuia, in zona vor fi organizate si alte mitinguri de protest, in acest sens fiind purtate discutii cu reprezentantii Jandarmeriei pentru asigurarea unui perimetru in care oamenii sa poata protesta.

Mitingul s-a incheiat dupa doua ore.

Aproape 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie anul trecut, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Politia Vaslui a constituit o “zona speciala de siguranta” in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui, cazul urmand sa fie judecat de un complet format din trei judecatori.

La 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie 2013, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here