Un nou studiu al UE evidentiaza impactul negativ al pesticidelor asupra creierului uman

Reuters – Multe pesticide utilizate in Uniunea Europeana pot dauna cresterii creierului la bebelusi si copii, dupa un studiu efectuat. Studiul a urgentat luarea unor masuri stricte de catre Uniunea Europeana.
pesticide
„Toxicitatea pentru creier nu este inclusa in analizele efectuate asupra pesticidelor” afirma Phillipe Grandjean, Scoala Harvard pentru Sanatatea Publica, Universitatea Southern Denmark.
„Deoarece multe dintre ele sunt inca din fasa toxice pentru creierul insectelor, este foarte probabil ca aceste produse sa fie toxice si pentru creierul uman”, a afirmat acelasi Phillipe Grandjean, in urma analizei a 200 de raporturi stiintifice din intreaga lume, referitoare la creier si insecte.
„Experimentele din laborator ce studiaza utilizand modele de compusi sugereaza ca multe pesticide utilizate in momentul de fata in Europa… pot provoca toxicitate creierului,” Phillipe Grandjean.
Creierul bebelusului si cel al copilului este in continua dezvoltare si este mult mai sensibil decat creierul adultului la chimicale.
Studiul s-a focalizat pe utilizarea pesticidelor in Uniunea Europeana, care revizualizeaza legile pesticidelor. A urgentat teste mai aprofundate si atentie in aprobarea chimicalelor datorita nesigurantei in ceea ce priveste efectele lor.
Producatorii afirma ca pesticidele lor sunt sigure pentru om.
„Multe tari urmaresc activitatea Uniunii Europene… Ar trebui sa ia in vedere aceste lucruri mai in serios pe viitor”, a afirmat Grandjean. Multe pesticide utilizate in Uniunea Europeana sunt de asemenea utilizate si in alte tari.
Pesticidele utilizate pe culturi in Uniunea Europeana depasesc 140 000 tone pe an, corespunzatoare la 280 de grame fiecarui cetatean european.
Peste 25 % dintre fructe legume si cereale contin reziduuri detectabile a cel putin 2 pesticide. Studiul a mai descoperit ca aceste chimicale ar putea fi daunatoare, incluzand organofosfati, carbamati, piretroizi si altele.

Sursa: Enn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *