Un ONG de mediu vrea realizarea unui inventar al fondului forestier, pentru a opri taierile ilegale

Federatia pentru Apararea Padurilor a cerut, marti , Guvernului si Parlamentului efectuarea unui inventar al fondului forestier si incetarea aplicarii gresite a legislatiei privind retrocedarea padurilor, in conditiile in care din 1990 si pana in prezent au fost distruse 350.000 hectare de padure.inventar forestier

„Din 1990 pana in prezent, se estimeaza ca in Romania au fost in total distruse peste 350.000 ha padure, alte 500.000 ha fiind partial distruse”, a precizat Federatia pentru Apararea Padurilor.

Organizatia cere ca la realizarea inventarului fondului forestier se fie luata ca referinta situatia existenta la nivelul padurilor anului 1990, consemnata in amenajamentele silvice.

In plus, Federatia este de parere ca „una din cauzele importante privind distrugerea padurilor in Romania o reprezinta modul in care s-a inteles a se aplica Legea 247/2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate a padurilor”.

„Pentru aplicarea Legii 247/2005 era necesar sa se elaboreze o harta a tuturor proprietatilor forestiere existente in anul 1948, ceea ce ar fi determinat identificarea tuturor proprietarilor de paduri, amplasamentul acestor paduri si ar fi evitat abuzurile privind retrocedarea padurilor ce au avut ca efect, in cele mai multe cazuri, distrugerea lor”, se arata in comunicatul transmis de Federatie.

De asemenea, Federatia pentru Apararea Padurilor solicita marirea numarului de personal la Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare care controleaza situatia fondului forestier, consolidarea structurilor de administrare a tuturor padurilor, sustinerea de la bugetul statului a administrarii padurilor pana in 30 ha, care sunt proprietate privata, precum si aplicarea sanctiunilor si pedepselor prevazute de Codul Silvic in cazul infractiunilor savarsite in padure.

Federatia pentru Apararea Padurilor mai vrea accesibilizarea fondului forestier national, prin dezvoltarea unor retele de drumuri forestiere, astfel incat sa se ajunga de la 6,5 m/ha la cel putin 25 m/ha drum forestier si scoaterea sectorului silvic din spectrul politic.

Totodata, ONG-ul propune aducerea Romaniei la nivelul celorlalte tari ale Uniunii Europene privind constiinta forestiera in randul populatiei.

„Conferinta Natiunilor Unite de la Copenhaga, din decembrie 2009, a relevat importanta si rolul padurilor in atenuarea efectelor schimbarilor climatice prin fixarea emisiilor de bioxid de carbon, urmand ca tarile participante sa acorde padurilor atentia cuvenita in mentinerea si dezvoltarea lor. In acest sens, tara noastra trebuie sa adopte masurile necesare in vederea stoparii distrugerii padurilor si cresterii suprafetei impadurite”, se mai arata in comunicatul semnat de presedintele Federatiei, Marian Stoicescu.

La investirea ca ministru al mediului si padurilor, Laszlo Borbely declara ca „e bine ca padurile sa fie la un minister unde protectia lor nu se bate cap in cap cu productia”. „Vrem ca in urmatorii trei ani sa impadurim circa 200.000 ha”, preciza Borbely.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *