AFP: Pe dealurile Romaniei, un preot lupta cu gazele de sist

Cine are dreptul sa decida exploatarea resurselor din subsolul Romaniei?
AFP: Pe dealurile Romaniei, un preot lupta cu gazele de sist
AFP: Pe dealurile Romaniei, un preot lupta cu gazele de sist

Vasile Laiu, un preot din Barlad, este printre cei mai inversunati opozanti ai proiectului de exploatare a gazelor de sist, inceput de compania americana Chevron in regiune. Argumentele sale tin de ecologie, dar exista si motivatii personale, dupa cum a observat un jurnalist al Agentiei France Presse.

Pe dealurile din estul Romaniei, un preot lupta impotriva unui proiect de exploatare a gazelor de sist de catre gigantul energetic american Chevron, denuntand riscurile la adresa mediului si dispretul fata de locuitori, relateaza Agentia France Presse.

‘Biserica nu se implica in problemele politice, insa daca exista pericole pentru sanatate sau pentru viata unui singur semen de-al meu, misiunea mea ma obliga sa intervin’, a spus pentru AFP protopopul ortodox de Barlad, Vasile Laiu.

Preotul in varsta de 50 de ani a petrecut mai mult de jumatate din viata ‘servind’ in aceasta regiune rurala si defavorizata. In sutana sa neagra, el participa la toate manifestatiile impotriva Chevron organizate de un grup de cetateni printre care se mai afla un geolog, un inginer, un notar.

Si alti preoti s-au alaturat acestor mii de opozanti, intr-o tara unde Biserica beneficieaza de o cota de incredere ridicata, adauga AFP.

‘Ne temem pentru viitorul copiilor nostri. Nu suntem de acord cu aceste gaze care distrug natura’, spune Eugenia Paduraru, din satul Simila, laudand angajamentul unui om ‘extraordinar, cu adevarat apropiat de oameni’.

Cand primarul a interzis o manifestatie in aprilie, parintele Laiu i-a primit pe protestatari in biserica sa, predicand protectia naturii.

Ingrijorarea preotului si a unei parti a locuitorilor este ca si-ar putea vedea dealurile acoperite de foraje pentru extragerea gazului de sist, intr-o goana spre aceasta energie identica celei care a declanºat campanii intregi in SUA.

Fracturarea hidraulica, metoda controversata

In Europa, Chevron, al doilea grup energetic american, desfasoara activitati de prospectare in Polonia si Romania. La Barlad, compania dispune din 2011 de o concesiune de 600.000 de hectare si a identificat alte trei situri pentru foraje de explorare inaintea unei eventuale exploatari.

Metoda de extragere a gazelor de sist, fracturarea hidraulica, este controversata. Autorizata in anumite state americane, dar interzisa in Franta, considerata periculoasa pentru mediu de catre oameni de stiinta, aceasta tehnologie consta in injectarea la mare presiune de apa amestecata cu nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului din roca.

De aici si riscurile de contaminare a straturilor freatice, potrivit unui studiu al universitatii americane Duke.

Chestiunea apei este cruciala la Barlad, noteaza AFP

Fracturarea necesita peste 10.000 de metri cubi pe fiecare put. Insa ‘regiunea sufera de seceta’, spune parintele Laiu. Vara, satenii fac uneori peste 4 km pentru a cauta apa.

Apele uzate toxice ar putea contine substante radioactive, iar tratarea lor ridica de asemenea semne de intrebare in aceasta regiune agricola.

Majoritatea satenilor au gradini cu legume, pomi fructiferi, o mica gospodarie.

‘Cine vrea sa achizitioneze grau, o bucata de branza” daca circula milioane de litri de apa toxica?, se intreaba preotul, care este si apicultor amator.

Preotul, cu rude care au lucrat in industria petroliera, a fost initial deschis acestei noi activitati. El spune ca si-a schimbat parerea dupa ce a vorbit cu geologi si ingineri si dupa ce a citit marturii si rapoarte despre experienta americana.

Chevron : «Respectam cele mai inalte standarde»

La randul sau, Chevron da asigurari ca urmeaza ‘cele mai ridicate standarde in privinta securitatii si a mediului’, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant, Sally Jones.

Grupul se vrea ‘un partener responsabil pentru a ajuta Romania sa-si exploreze resursele de gaze de sist, sa creeze locuri de munca si sa protejeze mediul’ intr-un judet care are cea mai ridicata rata a somajului din tara (10%).

Parintele Laiu acuza totusi compania si pe oamenii politici ca ‘ignora comunitatea’. Unii locuitori s-au trezit cu echipamente de prospectare in gradina, cu peretii caselor crapati, afirma el. Chevron ‘a considerat ca, din cauza saraciei si a lipsei de informatii (in randul populatiei), ar putea lucra usor’.

Unii se simt tradati de politica. In momentul in care coalitia de centru-stanga (USL) a premierului Victor Ponta era inca in opozitie, membrii sai, printre care primarul si deputatul de Barlad, manifestau impotriva concesiilor acordate Chevron de guvernul de centru-dreapta, noteaza AFP.

Ajuns la putere, Ponta a impus un moratoriu asupra gazelor de sist pana la sfarsitul lui 2012. Insa de atunci, guvernul sau, la fel ca presedintele Traian Basescu, apara aceasta sursa de energie.

Primarul Barladului, Constantin Constantinescu, recunoaste ca s-a schimbat: ‘Aud alte argumente, tari ca Marea Britanie vor sa exploateze gazele de sist’. El spune ca preotul Laiu ‘este informat partial’.

‘Daca proiectul se va face, va fi fara vointa noastra. Or, un stat de drept trebuie sa tina cont de opinia cetatenilor sai’, raspunde preotul.

‘In urma cu mai multi ani, mi-am pierdut o fiica de patru ani in urma unei tumori. Cand l-am intrebat pe medic de cauza decesului, el mi-a raspuns: ‘Parinte, numai Dumnezeu stie, insa suntem extrem de aproape de Cernobil’. Nu am dreptul sa fiu indiferent la mediu: Viata inseamna mai mult decat o punga de bani care ne este aruncata in fata », mai afirma el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *