Un primar a dat dispozitie sa se taie ilegal o padure si apoi a convins 40 de persoane sa-si asume vina

A?a arat? zona despre care primarul Radu Abrudan spune c? nu ?tia c? e p?dure în acte.
Asa arata zona despre care primarul Radu Abrudan spune ca nu stia ca e padure in acte.
Asa arata zona despre care primarul Radu Abrudan spune ca nu stia ca e padure in acte.

Parchetul de pe langa Judecatoria Huedin investigheaza taierea ilegala a 500 de copaci in comuna Ciucea, judetul Cluj. Dispozitia a fost data de conducerea Primariei, insa cercetati sunt 40 de locuitori din comuna, convinsi sa sustina ca au taiat copacii din proprie initiativa. Acestia au de platit o paguba de circa 30.000 de lei.

Localnicii comunei Ciucea, locul unde se gaseste cunoscutul conac al lui Octavian Goga, au fost, la sfarsitul lunii ianuarie, martorii si protagonistii unei „combinatii“ demna de un scenariu de film. Conducerea Primarie, adica edilul-sef Radu Abrudan si vicele acestuia, Petru Matis, au decis sa rada de pe fata pamantului o mica padure de vreo 500 de arbori, care se invecina chiar cu Drumul European 60, care uneste Oradea de Cluj, zona pe unde trec, zilnic, sute de autovehicole. Vicele a adunat un grup de circa 10-15 persoane care beneficiaza de ajutor social, fiind obligate sa presteze munca in folosul comunitatii, si au inceput lucrul. In cateva zile, munca a fost gata: 500 de copaci, adica aproximativ 100 de metri cubi de lemn, au fost pregatiti pentru valorificare.

Primaria lucreaza fara autorizatie

O singura problema a fost: desi tarlaua de unde s-au taiat copacii apartinea Primariei, operatiunea s-a facut fara autorizatie din partea Ocolului Silvic Huedin, institutie care administrat zona respectiva. „Taierea unei cantitati mai mari de 5 metri cubi de lemn, la un pret mediu de 85 de lei, fara autorizatie este infractiune, ceea ce este sub 5 metri cubi este contraventie“, a explicat Bogdan Marincas, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj (ITRSV). Institutia a anuntat si Ocolul Silvic Huedin si Parchetul de pe langa Judecatoria Huedin in legatura cu cele descoperite. Astfel, s-a constatat ca s-au taiat ilegat 409 de arbori de pe proprietatea Primariei si 139 de aorbori pe proprietatea unei persoane private, aflata in vecinatatea tarlalei comunale.

Opt dosare penale

Ocolul Silvic Huedin a intocmit 8 procese verbale privind savarsirea infractiunii silvice si 33 de amenzi contraventionale. Paguba constatata se ridica la circa 25.000 de lei (fara TVA), de pe tarlaua primariei, si inca 4.000 de lei de pe o tarla privata. Banii urmeaza sa fie platiti de cei 41 de localnici din Ciucea indentificati de Ocolul Silvic Huedin ca responsabili. In cazul a 8 dintre ei, Politia si Parchetul au inceput cercetarile penale pentru savarsirea infractiunii silvcie. „Dosarul este in lucru la Sectia 8 Politie Rurala Huedin. Cercetarea este facuta de politisti sub supravegherea unui procuror si cand va fi terminata se va da o solutie“, a declarat pentru Adevarul procurorul Petru Secan, de la Parchetul Huedin.

Ce s-a intamplat

Cum se face ca s-au taiat circa 100 de metri cubi de lemn de catre circa 15 persoane si sunt cercetate 41 de persoane? Raspunsul il aflam de la un localnic din Ciucea, care a refuzat sa-si dezvaluie identitatea: „Pentru a nu intra la infractiune sau pentru a se pastra o pedeapsa minima au fost convinse mai multe persoane sa declare ca au taiat arbori pentru a se dilua raspunderea“. Astfel, calificarea unei fapte de taiere de copaci drept infractiune este data de cantitatea de arbori taiata. Articolul 108 din Codul silvic arata: (1)Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infractiune silvica si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a)cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei;

b)cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani, daca valoarea prejudiciului produs este mai mica decat limita prevazuta la

lit. a), dar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de un an, iar valoarea cumulata a prejudiciului

produs depaseste limita prevazuta la lit. a);

c)cu inchisoare de la 2 ani la 6 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei;

d)cu inchisoare de la 4 ani la 16 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 50 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii fap

„Noi i-am chemat pe oameni“

Mai mult de atat, si cele 15 persoane care au taiat efectiv copacii au facut-o la solicitarea expresa a conducerii Primariei, dupa cum insusi edilul Radu Abrudan recunoaste pentru Adevarul: „Noi i-am chemat pe oameni sa ne ajute sa curatam zona respectiva. Pe mine nu m-a amendat, doar pe viceprimar si inca vreo 40 de persoane “. Cu alte cuvinte, in mod normal, cele 15 persoane care primesc ajutor social de la Primariei si sunt obligate sa desfasoare munci in folosul comunitatii nu aveau de unde sa stie daca institutia avea sau nu autorizatie, ei doar au facut ce li s-a cerut. Cu alte cuvinte, conducerea Primariei a convins 41 de persoane sa sustina ca de capul lor s-au apucat sa taie fara autorizatie padurea comunei. Repercursiunile sunt serioase intrucat: „Padurea a fost calificata de grad I, aceasta inseamna ca prejudiciul se dubleaza. Oamenii vor contesta amenzile.“

„Nu stiam ca este padure“

Primarul Abrudan sustine ca nu a stiut ca acolo era zona de padure si trebuie autorizatie pentru taierea copacilor. Pe de alta parte, el arata: „Terenul respectiv a fost declarat la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) in 2007-2008 pentru a se primi subventie. Aceasta obliga Primaria sa lase neschimbat statutul terenului timp de 5 ani. In 2011, o firma din Timisoara a facut acolo, la cererea Primariei, un amenajament silvic, fapt care nu este legal. Pe de o parte, nu s-a cerut aprobarea Consiliului Local si nu au trecut cei 5 ani in care terenul trebuia sa ramana cu aceeasi destinatie. Eu voi da in judecata aceasta firma, ca a facut amenajamentul fara acordul Consiliului Local. A transformat pasunea in padure fara acord. APIA a venit in control si a vazut ca nu mai e pasune acolo si-mi cere subventiile inapoi, de 76.000 de lei. Eu nu am acei bani, dar m-am gandit sa curatam zona, sa o facem pasune, sa intram din nou pe subventii la APIA si sa recuperam din suma de 76.000 de lei ce ne-o imputa“, a explicat primarul pentru „Adevarul“. Intrebat ce avea de gand sa faca cu lemnul, acum confiscat de Ocolul Silvic, primarul a spus: „Am fi incercat sa-l vindem la 30 de lei metrul cub, si daca nu am fi obtinut aceste sume, l-am fi folosit la Primarie sau la Scoala“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *