Un procuror de lux a ingropat „Moartea caprioarei”. Paguba: 160.000 de euro

Mai multe animale salbatice, 19 caprioare, 16 tapi, 26 de iepuri, trei bursuci, trei vulpi si doua rate, in valoare de aproximativ 160.000 de euro, au murit anul trecut intoxicate cu otrava pentru combaterea rozatoarelor. Otrava a fost imprastiata pe 700 de hectare de angajatii unei firme italiene cu profil agricol, administrata de avocatul Virgil Popa. Acesta a fost scos basma curata de procurori, primind neinceperea urmaririi penale.moartea caprioarelor

Animalele au fost gasite moarte de niste copii care se jucau pe campul din apropierea localitatii Checea, in luna aprilie a anului trecut. Dupa ce s-au gasit si alte animale moarte, autoritatile s-au sesizat si au constatat ca animalele salbatice murisera intoxicate dupa ce au mancat grau tratat cu Lanirat, o substanta foarte toxica, imprastiata pe camp de angajatii firmei, fara a respecta regulile fitosanitare.

Avocat, scos basma curata

Dupa dezastrul ecologic de la Checea, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Timisoara s-a constituit parte in dosar si a facut plangere penala impotriva avocatului care coordoneaza firma, Virgil Popa. Acesta fiind avocat, plangerea a ajuns pe masa procurorilor de la Curtea de Apel Timisoara. Procurorul de caz a fost, Cristian Aurel Lazar, care potrivit declaratiei de avere are un salariu lunar de peste 7.000 de lei.

Procurorul l-a scos basma curata pe avocatul Popa, dandu-i neinceperea urmaririi enale (NUP), din mai multe motive. ITRSV Timisoara a facut plangere impotriva deciziei, plangere ce va ajunge pe masa procurorului general Vasile Bac, care va decide pana la sfarsitul acestei luni daca avocatul Virgil Popa este pus sub acuzare.

„Nu a distrus cu intentie”

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorul de caz a motivat NUP-ul dat avocatului prin faptul ca acesta nu a omorat animalele cu intentie. In contradictie cu procurorul, Codul Penal arata ca vinovatia avocatului poate fi si din culpa. „Infractiunea poate fi facuta cu intentie, care poate fi directa sau indirecta. In cazul de fata, distrugerea a fost savarsita cu intentie indirecta, intrucat faptuitorul a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei sale, iar desi nu a urmarit acel rezultat a savarsit totusi fapta”, arata plangerea facuta de ITRSV procurorului Vasile Bac.

Scapat cu o amenda pentru alta fapta

Procurorul Cristian Aurel Lazar si-a mai motivat NUP-ul pentru Virgil Popa prin faptul ca acesta a fost amendat deja de Garda de Mediu, pentru fapta sa. Reprezentantii ITRSV ii atrag insa atentia procurorului general ca administratorul firmei a fost amendat de Garda de Mediu pentru ca a firma pe care o conduce facut agricultura fara a avea autorizatie de mediu si nu pentru „detinere fara drept de substante toxice”, fapta care este o infractiune.

Dupa ce au inceput sa moara animale, muncitorii au fost pusi sa adune otrava de pe camp

Surse apropiate anchetei au mai spus ca procurorul a facut confuzia intre samanta tratata pentru a fi cultivata si momeli pentru rozatoare (samanta cu otrava imprastiata pe camp pentru a combate soarecii). „Detinea momeli cu o concentratie mult mai mare decat pentru samanta de cultivat. In plus, Laniratul nu se face in camp”, a spus un specialist sub protectia anonimatului. Avocatul Virgil Popa nu a vrut sa comenteze situatia. „Nu am nimic de declarat”, a spus avocatul.

Acesta a mai spus ca procurorul arata in apararea avocatului, ca potrivit analizelor, doar cateva animale au murit intoxicate. „Pai bursucul sau vulpea nu mananca grau cu otrava de pe camp, dar au mancat din caprioarele omorate de otrava”, a mai aratat specialistul.

In acelasi dosar de moarte a animalelor salbatice a mai primit NUP si Gheorghe Ridegu, patronul firmei Ratinexo, de la care avocatul a cumparat otrava pentru rozatoare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *