Un raport Greenpeace arata de ce marile companii de energie vor sa mentina UE dependenta de importurile de combustibili fosili

tin minte ca ai zis ceva de
tin minte ca ai zis ceva de
tin minte ca ai zis ceva de

In timp ce liderii Uniunii Europene se pregatesc sa decida asupra viitorului energetic al Europei, un nou raport detaliaza motivele pentru care marile companii energetice vor ca UE sa isi continue dependenta de combustibili fosili in ciuda costului politic, de mediu si financiar pentru europeni, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace.

Prezentam comunicatul de presa al Greenpeace:

„Dependenta de importurile poluante de energie a afectat raspunsul diplomatic al Europei la criza din Ucraina si are un cost financiar destabilizator. Anual, UE cheltuieste peste 400 de miliarde de euro importand peste jumatate din energie (53%).

Raportul Greenpeace [1] ”Tied down: Why Europe’s energy giants want to keep us hooked on imported fossil fuels”, arata ca opt din cele mai mari companii de energie din Europa se bazeaza pe importuri pentru o treime din veniturile din vanzarea de gaze si energie pe piata Europeana. In 2011, au generat venituri de 116 miliarde de euro pe baza gazelor si carbunelui importate din afara Zonei Economice Europene (EEA).

Cele trei companii care fac cele mai multe venituri din importuri sunt: compania germana E.ON, ale carei venituri realizate din importuri au fost de 36 de miliarde de euro in 2011; compania franceza GDF Suez, 23 de miliarde de euro, si compania italiana Enel, 18 miliarde de euro.
Profitul acestor companii depinde de mentinerea vulnerabilitatii geopolitice a Europei.

Sase dintre aceste opt companii fac parte din asa-numitul Grup Magritte, un grup autodenumit de companii care fac lobby in randul politicienilor pentru ca acestia sa se opuna politicilor energetice si climatice progresive.

Unele companii de energie precum EnBW, SSE, Dong si Verbund, sunt in favoarea masurilor de eficienta energetica si a energiei regenerabile. Alte, precum cele din Grupul Magritte, resping orice obiective in privinta energiei regenerabile si a eficientei energetice pana in 2030; desi aceste politici ar ajuta Europa sa gestioneze amenintarea globala a schimbarilor climatice.

Grupul Magritte preseaza guvernele UE inaintea summitului UE, din 23 si 24 octombrie, crucial pentru viitorul acord climatic cu orizont 2030.
„Le cerem factorilor decizie din Romania sa nu blocheze adoptarea celor trei obiective climatice la nivelul UE – pentru reducerea emisiilor, pentru energie regenerabila si pentru eficienta energetica – in cadrul Consiliului European din octombrie. In tara noastra schimbarile climatice se fac simtite tot mai puternic de la an la an; prin urmare, orice amanare a actiunii climatice ar fi un act iresponsabil din partea decidentilor”, declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

„Este un moment important pentru Europa. Avem sansa de a ne elibera de orice gigant politic sau industrial care vrea sa inchida robinetul pentru Europa. Companiile ce depind de importurile de combustibili fosili din tari volatile politic (Rusia, Algeria) nu pot fi buni consilieri in privinta reducerii dependentei energetice a Europei. Avem nevoie ca liderii nostri sa sustina obiective puternice pentru energia regenerabila si eficienta energetica, cea mai buna forma de securitate energetica.” – Franziska Achterberg, director de politici energetice in cadrul Greenpeace EU.

Greenpeace cere politicienilor Europei sa includa o cota de 45% pentru regenerabile, 40% eficienta energetica si o reducere de 55% a gazelor cu efect de sera, pentru fiecare stat, pana in 2030″.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *