Un roman a inventat „boltarii ecologic” pentru casele pasive

Ardeleanul Laurentiu Breaz a descoperit un material „verde” de constructie pentru care a primit mai multe medalii in strainatate. Casele ecologice care pot fi construite cu acest tip de boltar au cautare din ce in ce mai mare si in Romania. Laurentiu Breaz, inventatorul materialului de constructie ecologic

Inventatorul Laurentiu Breaz, de 52 de ani, din Aiud, judetul Alba, a creat un boltar ecologic, din spuma poliuretanica finisata (BSF), ce poate fi folosit la construirea caselor pasive. Imobilele pasive consuma putina energie si nu folosesc sursele conventionale de obtinere a caldurii. Aceasta este asigurata cu ajutorul energiei solare. Materialele prefabricate inventate de Laurentiu Breaz determina, de asemenea, reducerea timpului de constructie si nu presupune indreptare ori tencuire ulterioara.

„Avantajul spumei poliuretanice este faptul ca prezinta o conductibilitate termica cu 60% mai mica decat cea a polistirenului. Aceste elemente sunt destinate realizarii peretilor portanti interiori sau exteriori la constructii civile, comerciale si industriale, precum si la cladiri cu caracter rezidential. Spuma poliuretanica este complet impermeabila, iar pe termen lung rezista la temperaturi de la – 40 de grade la 100 de grade Celsius”, a spus Laurentiu Breaz. Costurile ridicarii unei locuinte din acest material, cu o suprafata de 200 de metri patrati, sunt de 60.000 de euro. Astfel de locuinte nu au nevoie de acoperis pentru ca sistemul boltarilor asigura o izolatie totala a constructiei.

Multiplu premiat

Pentru descoperirea boltarului BSF a fost premiat, anul trecut, cu medalia de aur la Targul International de Inventica de la Nurnberg, Germania. Tot pentru aceasta inventie a obtinut medalii de argint la targurile de inventica din China si din Taiwan.

De asemenea, inventatorul a obtinut o medalie de aur la un targ desfasurat tot anul trecut, in Ungaria. Inventatorul din Aiud a primit distinctia „Ordinul International de Merit in Inventii in Grad de Cavaler”, acordata de Federatia Internationala a Asociatiei de Inventatori. Ceremonia oficiala a avut loc in cadrul unei sedinte a Consiliului local Aiud, desfasurata zilele trecute.

„Pentru mine aceasta distinctie nu e ceva deosebit. Este o incununare a activitatii din ultimii ani. A fost acordata pentru descoperirea noului material de constructie. Este important pentru viitorul acestei inventii pentru ca este pacat sa nu fie implementata”, a spus inventatorul.

Peste 20 de inventii, in curs de omologare

Laurentiu Breaz are in curs de omologare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) peste 20 de inventii. Ele privesc dispozitive precum cazane cu combustibil solid, schimbator de caldura, aeroterma cu combustibil solid sau instalatii solare. Pana acum a obtinut noua brevete. „Din pacate la noi in tara brevetele de inventie ies foarte greu de la OSIM. Am dosare depuse chiar de cinci ani, care nu au iesit”, a completat Laurentiu Breaz. In Aiud, detine o societate, ce produce boltarul BSF, dar si restul de instalatii necesare construirii unei case pasive.

Criza financiara a afectat si piata imobilelor construite din materiale cu un consum redus de energie. „In 2008 am construit cinci locuinte folosind boltarul din spuma finistata. In 2009, am avut doar doua comenzi, un showroom intre Teius si Aiud si o casa cu un nivel la Blaj. Oamenii se indreapta spre materiale de constructie ieftine. Speram ca de la anul piata sa isi revina si sa construim si in afara tarii”, a mai afirmat Laurentiu Breaz.

Planuri de viitor

Pentru viitor, Laurentiu Breaz se gandeste sa dezvolte afacerea cu boltari BSF si sa puna in practica alte inventii. Este vorba despre sisteme de fundatii izolate din elemente modulare. „Avem deja prototipuri de matrite si in curand acest sistem va fi pus in practica. Este inovator pentru ca asigura o izolare perfecta a fundatiei.

Sistemele clasice nu pot permite acest lucru, situatie ce duce la aparitia condensului si la pierderea energiei”, a mai spus Laurentiu Breaz. El este vicepresedinte al Asociatiei Romane a Inventatorilor, care isi are sediul la Targu Mures si este afiliata Federatiei Internationale a Asociatiei de Inventatori. Aceasta din urma este cea mai mare organizatie mondiala dupa ONU, la care sunt afiliate 88 de state de pe toate continentele. In lume, peste 50 de personalitati au primit „Ordinul International de Merit in Inventii in Grad de Cavaler”.

In Romania, pe langa Laurentiu Breaz, au mai primit aceasta distinctie inventatorii Mircea Pop, Vasile Balan si Ioan Racoltea din Targu-Mures. Criteriul de baza pentru a primi aceasta distinctie este ca inventatorul sa aiba peste zece inventii inregistrate si trei inventii recunoscute la nivel international.

Carte de vizita

Laurentiu Breaz are 52 de ani si deruleaza afaceri in domeniul energiilor regenerabile din anul 1992, cand a infiintat propria firma. Nu detine in prezent niciun fel de diploma de licenta in domeniu. „Am fost student la Facultatea de Mecanica din Cluj-Napoca si am fost exclus din motive religioase pe vremea lui Ceausescu. De suparare nu am mai continuat studiile”, a afirmat inventatorul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *