Un roman emana peste 9 tone de CO2 anual, cu 2 tone peste media UE

Avem propria „amprenta de carbon” in functie de stilul de viata, de mijlocul de transport utilizat, gadgeturi folosite, aparatura electronica si electrocasnica. Dar putem recupera, plantand un copac pentru fiecare tona de dioxid de carbon cu care poluam anual naturaamprenta de carbon

Un roman polueaza in medie cu 9,2 tone de dioxid de carbon pe an, cu doua tone mai mult decat media europeana. Calculul se face in functie de mijlocele de transport folosite, suprafata locuintei, gadgeturile utilizate, aparatura electronica si electrocasnica, tipul de iluminare si incalzire si poarta denumirea de „amprenta de carbon”. Aplicatia, dezvoltata prima data in Marea Britanie, poate fi acum testata si de catre romani, cu sprijinul unei asociatii non guvernamentale – Generatia Verde, reprezentata de Serban Copot, ambasador al mediului. Artistul, cunoscut adolescentilor ca fiind solist al formatiei Animal X, a fost ales de catre Comisia Europeana ca Ambasador al Mediului pentru proiectul „Play to Stop – Europe for Climate”. Asociatiei i s-au alaturat Ministerul Mediului, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti dar si o universitate particulara.

In ultimele sase luni, circa 20.000 de romani au accesat Calculatorul de CO2 pe pe www.generatiaverde.ro cei mai multi fiind tinerii din mediul urban. „Amprenta de carbon nu inseamna doar o constatare a unei realitati, ea poate fi compensata prin masuri simple pe care le poate lua fiecare, la el acasa. Ne dorim sa interactionam cu romanii in asa fel incat sa existe un feedback cuantificabil. De exemplu, un copac poate absorbi o tona de CO2, ceea ce inseamna ca fiecare roman ar trebui sa planteze vreo noua puieti. Mai mult, daca reusim sa calculam amprenta de carbon a unor mari companii din Romania, vom vedea ca nivelul poluarii este si mai mare, asa ca vrem sa le convingem sa ni se alature in campania de impadurire. Desi nu exista date oficiale, un milion de hectare din Romania ar putea fi impadurit, la nivel national”, explica Serban. Convins ca sunt putini cei care vor iesi la plantat, artistul se gandeste la activarea unui numar de telefon unde cei interesati pot trimite un SMS care sa coste cat un puiet, iar voluntarii Generatiei Verzi il vor planta intr-una din campaniile viitoare.

Romania – cu 20 % mai eco, pana in anul 2020

Prezent la Conferinta privind climatul de la Copenhaga, Serban Copot i-a intalnit pe alti Ambasadori ai Mediului din alte state, precum Moby sau membrii formatiei Backstreet Boys. „La noi, 70 la suta din cei pe care ii intrebi cred ca ONG-urile ecologice aduna gunoaie. Nu cred ca este o problema de educatie, pentru ca multi dintre tinerii care ne scriu au intrebari pertinente, stiu despre ce vorbesc – pentru ca au acces la informatii si vad ce se intampla in lume. Problema este ca nu avem o politica sanatoasa si constanta in aceasta directie, iar tinerii sunt cei care vor suporta consecintele. Ganditi-va ca industria regenerabila poate crea 250.000 locuri de munca, iar pana in 2050 va ajunge sa produca 500 miliarde de euro, anual”, sustine Serban. O statistica realizata in spatiul comunitar arata ca tinerii considera schimbarile climatice a doua cea mai grava problema a omenirii, dupa saracie. La nivel european, Marea Britanie are cel mai puternic program de reducere a emisiilor de CO2, iar Franta este cea mai avansata din punct de vedere legislativ. Conform politicilor comunitare, pana in 2020 Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera si consumul de energie cu 20 de procente fiecare, iar o cincime din energia folosita trebuie sa fie din surse regenerabile.

Cum poti polua mai putin

Romanii care isi calculeaza „amprenta de carbon” primesc si sfaturi despre cum pot reduce nivelul de poluare. Inainte de a se implica in aceasta campanie, Serban Copot polua cu 11 tone de CO2 anual, insa dupa cateva luni cifra i-a scazut la 8 tone, apoi la 5,7 tone. Ce a facut? A renuntat la baie in favoarea dusurilor scurte si dese: intr-o saptamana se economiseste apa cat sa ajunga pentru 1. 000 cesti de cafea. A renuntat la masina in favoarea bicicletei, cel putin pe perioada verii: o masina obisnuita produce anual 3 tone de CO2, iar atunci cand traficul este aglomerat, nivelul de poluare este mai mare in masina decat afara de cel putin doua ori. Incarcatorul telefonului mobil lasat in priza si aparatura lasata in stand-by consuma pana la 70 la suta din energia pe care o consuma cand e aprinsa, iar un monitor de PC lasat aprins toata noaptea consuma aceeasi energie folosita pentru imprimarea cu laser a 800 de pagini A4.

INFO: Bine de stiut

Un sfert de litru de ulei de motor contamineaza 100 000 litri de apa
Un scutec de unica folosinta se descompune in 200 de ani
O cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani;
Cojile de banane si cotoarele de mere dispar in 2 ani;
Mucurile de tigara dispar in 2 ani;
Pungile de plastic dispar in 30 de ani

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *