Un simpozion international romano-francez semnaleaza reducerea numarului de albine

Un simpozion international romano-francez semnaleaza reducerea numarului de albine

Reducerea drastica a numarului de colonii de albine producatoare de miere, in conditiile globalizarii, folosirii nerationale a pesticidelor si ale schimbarilor climatice, precum si impactul economic al fenomenului au fost examinate la primul simpozion international apicol romano-francez, organizat miercuri la Facultatea de Agronomie din Bucuresti.

„Colocviul stiintific apicol romano-francez „Flora melifera si declinul albinelor” extinde colaborarea noastra stiintifica de pana acum cu L’Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) din Franta prin abordarea unei teme de actualitate pentru economia celor doua tari, nu numai pentru apicultori, si anume declinul continuu al numarului de colonii de albine”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA) Bucuresti.

Cristina Mateescu a aratat ca, in Romania pierderile sunt mai reduse, dar in Europa Occidentala mortalitatea anuala a ajuns chiar si 40%, pe lista a cauzelor figurand folosirea nerationala a pesticidelor, schimbarile climatice si comertul globalizat.

„In SUA, una dintre cauze este aparitia gandacului mic de stup, care a decimat coloniile de albine, iar in Franta exista acum un predator – o viespe asiatica, ajunsa in Europa si care produce mari pagube apicultorilor. Apoi, nu trebuie sa incriminam doar agricultura intensiva, respectiv insecticidele, ierbicidele si pesticidele, ci sa avem in vedere si greselile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica in intregime amploarea fenomenului’, a subliniat directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA) Bucuresti.

Cercetatorul roman a mai spus ca apicultorii trebuie sa evite zonele unde se practica agricultura intensiva si „unde totul se desertifica din cauza ierbicidelor in exces, acestea ajungand veritabile deserturi verzi”. De asemenea, culturile de organisme modificate genetice (OMG) pot atenta, in timp, la sanatatea albinelor.

Simpozionul romano-francez ‘Flora melifera si declinul albinelor’ a fost organizat de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA) Bucuresti. , INRA Franta, in colaborare cu Facultatea de Agronomie din Bucuresti, avand sprijinul financiar al Ministerului Invatamantului si Cercetarii din Franta, Ambasada Frantei in Romania, Ministerul Agriculturii din Franta si Planul National de Cercetare-Dezvoltare din Romania, mai noteaza Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *