Un sistem imbunatatit de captare a energiei solare

Institutul Technologic din Tokyo a realizat un nou proiect de captare mai eficienta a energiei solare iar elementul central al acestei idei este folosirea sarurilor topite pentru inmagazinarea si concentrarea energiei solare.

sistemul de captare a energiei solare

Sistemul hibrid de captare a energiei solare este format dintr-un sistem de oglinzi asezate pe mai multe cercuri concentrice, care au rolul de a capta lumina solara si de a o directiona spre un reflector central ce concentreaza razele de lumina si le indreapta spre un receptor instalat la nivelul solului. Acesta contine pe suprafata interna un strat subtire de saruri topite (azotati de sodiu si potasiu). Amestecul, ajuns la temperatura optima, este directionat spre o turbina care produce electricitate. fluxul de energie

Astfel de sisteme cu imbinarea energiei solare si termale au mai fost construite dar, modificarea in situatia de fata consta in inlocuirea apei cu saruri care pot ajunge la temperaturi mult mai ridicate (mai mult de 400ºC) si care au o eficienta ridicata in transferul de energie. Un alt avantaj al acestui sistem e acela ca, receptorul se afla la nivelul solului, ceea ce-i confera mult mai multa stabilitate si nu impune restrictii de marime. In cadrul sistemelor proiectate anterior, de obicei receptorul se gasea desupra solului, acolo unde sistemul optic concentra razele solare. Cercetatorii presupun ca aceste avantaje pot anula pierderile inregistrate la nivelul sistemului optic din cauza alungirii razelor si prezentei unui reflector suplimentar.
Sistemul are potentialul de a produce electricitate la costuri relative scazute. Pe baza acestui concept, au fost proiectate mai multe sisteme, atat experimentale cat si comerciale ce ar putea fi instalate in Almeria, Spania.fluxul de energie

Sursa: Tamaura, Yutaka – „A NOVEL BEAM-DOWN SYSTEM FOR SOLAR POWER GENERATION WITH MULTI-RING CENTRAL REFLECTORS AND MOLTEN SALT THERMAL STORAGE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *