Un sistem integrat de managementul deseurilor va fi realizat in Harghita. Investitia – 164 milioane de lei

Deșeurile: cum pot fi administrate inteligent
Un sistem integrat de managementul deseurilor va fi realizat in Harghita. Investitia - 164 milioane de lei
Un sistem integrat de managementul deseurilor va fi realizat in Harghita. Investitia – 164 milioane de lei

Un sistem modern de management integrat al deseurilor va fi realizat in judetul Harghita pana la sfarsitul anului viitor, printr-un proiect cu finantare europeana, in valoare de peste 164 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acest proiect este de o importanta majora, nu doar pentru ca are cel mai mare buget dintre proiectele CJ, dar va avea un impact pozitiv foarte mare si asupra mediului. Obiectivul principal al lui este sa inchidem «bomba ecologica» care exista la ora actuala in Harghita”, a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Barti Tihamer, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, institutie care a coordoneaza proiectul sistemului integrat de managementul deseurilor din judet.

Managerul de proiect, Zolya Laszlo, a explicat ca acesta imparte judetul in trei zone, deseurile din statiile de transfer care vor fi construite urmand sa fie transportate in centrul de depozitare finala din comuna Remetea, unde vor functiona prima celula a centrului de management integrat al deseurilor, conforma cu normele europene, precum si o statie de sortare si compostare a acestora.

Pe parcursul implementarii proiectului vor fi inchise opt depozite vechi, trei dintre acestea in bazinul Ciuc (la Miercurea Ciuc, Baile Tusnad si Balan), doua in bazinul Odorhei (depozitele din Vlahita si Cristuru Secuiesc) si trei in zona Gheorgheni (din orasele Borsec, Toplita si Gheorgheni).

„Obiectivul final este de a refolosi deseurile colectate intr-un procent de peste 50 la suta, de a le composta intr-o masura de 20-30 la suta si a le depozita numai in proportie de 30 la suta. Este foarte important sa se selecteze gunoiul, ca sa prelungim viata celulei de depozitare finala. In prezent, cantitatea deseurilor reciclate si refolosite la nivel national este de aproximativ unu la suta”, a precizat Zolya.

Prin implementarea acestui sistem, judetul Harghita va beneficia de mai multe dezvoltari si investitii, intre care achizitionarea a peste 35 de autospeciale si a 37.500 de containere de diferite tipuri si volume, infiintarea a opt centre de colectare selectiva prin aport voluntar in orasele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Balan, Cristuru Secuiesc, Vlahita, Toplita, Gheorgheni si in comuna Corund, cu un efectiv de 106 de containere mari, construirea unei platforme de compostare a deseurilor organice la Sansimion si a doua statii de compactare la Corund si Miercurea Ciuc.

Celula de depozitare finala din comuna Remetea va avea capacitatea sa depoziteze 450.000 de metri cubi (337.000 de tone) de deseuri pe o suprafata de aproximativ 40.300 de metri patrati.

Totodata, prin realizarea acestui proiect se vor crea cel putin 120 de locuri de munca. Implementarea proiectului cuprinde 12 contracte, din care 10 sunt atribuite prin procese internationale de achizitii publice, intre castigatori fiind si o firma din Spania.

Proiectul trebuie finalizat pana la 30 noiembrie 2015. Valoarea fara TVA a proiectului este de aproximativ 164 milioane de lei, acesta fiind finantat in proportie de 70,5 la suta din fonduri europene, 14,2 la suta din fonduri bugetare de stat, contributia CJ Harghita acoperind 15,3 la suta.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 300.000 de locuitori din judetul Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *