Un strudel, doua compozitii

CE BEM, CE MINCAM – Multe calorii
Intre eticheta in limba romana si cea pusa de producator sint citeva elemente diferite care pot schimba modul
in care poate fi perceput acest strudel.

Strudelul cu mere analizat are o eticheta care ne induce in eroare. Pe eticheta in limba romana scrie ca merele au o pondere de 41%, pe eticheta in limba straina avem mai multe mere – 44%. Mai mult, traducatorul adauga de la el ca sunt folosite grasimi vegetale hidrogenate, pe cind producatorul nu face nici o precizare de acest tip. Eticheta completa acestui produs specifica urmatoarele ingrediente: „mere 41% (pe eticheta in limbile straine 44%), faina de griu, margarina (ulei vegetal, grasimi vegetale, grasimi vegetale hidrogenate, ulei vegetal hidrogenat, apa, emulgatori-mono si digliceride ale acizilor grasi E471), apa, zahar, stafide 3%, amidon E E1420 (modificat in limbile straine), sare, scortisoara, acidifiant: acid citric E 330, sirop de glucoza fructoza, agent de crestere alginat de sodiu E 401 si calciu E 404, aroma”. De asemenea, ni se spune ca este „produs intr-o fabrica in care se proceseaza nuci”.

ANALIZA. Produsul analizat are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide si contine grasimi sintetice hidrogenate periculoase pentru sanatate, dupa cum scrie pe eticheta in limba romana. Glucidele continute de produs sunt cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat (zaharoza, sirop de glucoza-fructoza), dar si absorbtie lenta (amidon), imprimind produsului o incarcatura glicemica ridicata si o densitate calorica mare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca strudelul are in compozitie o sursa ascunsa de sare, dar si una de gluten. Mentionam faptul ca marul din acest produs nu are aceeasi valoare biologica si sanogena ca cel consumat in stare proaspata.

CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderatie de catre supraponderali si obezi, dar si de cei care sufera de sindrom metabolic (maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, cancere, maladii neurodegenerative). Specialistul nostru precizeaza ca strudelul analizat nu este indicat femeilor insarcinate si care alapteaza. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *