Un urs polar s-a aventurat la sute de kilometri departare de habitatul sau, in Canada

0
20

Ursii polari locuiesc pe coastele Golfului Hudson, insa unul dintre ei a inceput o calatorie catre centrul Canadei.

Locuitorii din Shamattawa, Canada, au avut parte de un vizitator surpriza: un urs polar! Oraselul se afla in provincia Manitoba, la 150km departare de coasta Golfului Hudson.

Autoritatile au fost chemate duminica dupa-masa dupa ce localnicii au observat un urs polar in rau.

Politia canadiana a monitorizat animalul pana cand acesta a parasit zona, seara. Ofiterii au descris animalul ca fiind un exemplar tanar. Batranii din comunitate spun ca ursii polari in regiune sunt extrem de rari, ultimul fiind vazut acum aproape 7 ani.

John Iacozza, un expert in ursi polari, spune ca animalele stau de obicei de-a lungul coastei Golfului Hudson. „Asa ca au calatorit cam departe”, a spus cercetatorul. Cea mai mare populatie de ursi polari se afla la 400km departare, in Churchill.

Iacozza spune ca vizitele ursilor polari ar putea deveni din ce in ce mai frecvent in viitor. „Stim ca gheata din Golful Hudson se sparge din ce in ce mai devreme, in ultimii 30 de ani, asa ca ursii nu mai pot vana cum trebuie”, a declarat expertul. Sansele scazute ale ursilor de vanatoare inseamna ca nu mai pot inmagazina suficienta grasime pentru a intra in hibernare si li se va face foame.

Iacozza spune ca daca animalele vor incepe sa viziteze comunitatile de oameni, va fi destul de periculos, intrucat acestor animale nu le este frica de noi.

„S-ar putea sa creada ca suntem de mancare si vor vrea sa ne pape, asa ca va fi o problema grava”, a spus Iacozza. Pana acum, ursii polari aventurati prin interiorul Canadei nu au atacat pe nimeni.

Ursii polari, ursus maritimus, sunt cele mai mari carnivore terestre, alaturi de ursul Kodiak. Specia este insclusa pe lista celor amenintate cu disparitia, cu 8 din cele 19 subspecii aflate in stare grava.
Incalzirea globala este principalul factor care ii ameninta pe frumosii albi, intrucat gheturile maritime se topesc, reducandu-se astfel habitatul lor si lasandu-i fara hrana suficienta. Daca tendinta climatica va continua astfel, ursii polari vor disparea in urmatorii 100 de ani.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here