Un viitor sanatos pentru noi si pentru pamantul nostru

earth.pngAgricultura ecologica – investitia sigura pentru viitor

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune si o importanta angajare a factorilor decizionali dar si a operatorilor la toate nivelele in protejarea mediului, in asigurarea unui cadru natural care sa stimuleze armonioasa dezvoltare a plantelor, fara a antrena schimbari ambientale nocive pentru om. Este o dovada certa de responsabilitate, atat fata de natura, cat si fata de sanatatea noastra. Evident, aceasta se poate realiza prin transformari semnificative, atat din punct de vedere tehnologic, cat si in ceea ce priveste mentalitatile, cu un ridicat grad de informare, dar si de implicare concreta. Astfel, termenul de „ecologie” a intrat tot mai mult in limbajul curent, iar sintagme precum „protectia mediului”, „agricultura ecologica” pun tot mai mult in evidenta recursul la potentialul biologic ca mijloc de imbunatatire a calitatii vietii.

Supranumele de „Granarul Europei”, ca si actuala situare pe locul doi dupa Polonia, in randul producatorilor agricoli est-europeni, dar mai ales suprafata agricola importanta pe care o detine Romania (14,8 milioane de hectare), ne indreptatesc sa abordam complexa tematica a ecologiei cu toata seriozitatea, cu atat mai mult cu cat, dincolo de noile orientari legislative in domeniu, cererea de produse agricole „bioquality” a crescut exponential in ultimii ani in Uniunea Europeana, care la nivelul anului 2000 absorbea cca. 48% din exporturile agricole romanesti. Fara indoiala ca pornim intr-un astfel de demers cu un mare avantaj: conditiile naturale favorabile practicarii ecologiei in agricultura. La aceasta s-ar mai putea adauga cateva date statistice incurajatoare: suprafata agricola a Romaniei, ce reprezinta cca. 62,3% din suprafata totala a tarii si 25% din suprafata agricola a tarilor central si est europene, ofera un potential apreciabil in raport cu cererea de produse agricole pe plan european, stiut fiind ca din aceasta suprafata agricola 63,3% reprezinta terenurile arabile, iar sectorul privat, care are o mai mare disponibilitate si flexibilitate in adoptarea noilor tehnologii detinea inca din anul 2002 peste 96,2% din suprafata arabila. Si inca un aspect favorabil, de loc neglijabil: utilizarea redusa a ingrasamintelor – cantitatea de ingrasaminte chimice folosite in Romania fiind de patru ori mai mica comparativ cu cea consumata in tarile UE – face ca terenurile din Romania sa fie mai putin epuizate, mai putin poluate, putand constitui intr-un timp cat mai scurt fundamentul unor culturi ecologice. Mai mult chiar, nu de putine ori s-a afirmat ca producatorii romani ar practica deja agricultura biologica spontan, datorita lipsei de fonduri pentru cumpararea de produse chimice pentru agricultura. Toate aceste informatii s-au constituit in argumente pentru societatea noastra in a stimula interesul pentru agricultura „chemical free” si a promova in tara noastra o tehnologie elvetiana care se bucura de unanima apreciere in domeniul protectiei mediului si agriculturii ecologice – tehnologia „GEOLIFE”.

Este adevarat, tendinta de eliminare a chimizarii din practica agricola genereaza dificultati: scaderea productivitatii agricole, lenta eliminare a substantelor nocive din sol, plante si ambient, iar in multe cazuri deprecierea imaginii fructului/semintei sau chiar diminuarea calitatilor organoleptice. Or, gama de produse GEOLIFE incearca sa asaneze toate aceste inconveniente, desigur in conditiile realizarii unei productii agricole atoxice prin inlocuirea in totalitate a amelioratorilor si fertilizatorilor chimici utilizati in prezent in agricultura, cu produse biologice, dar fara agresiune asupra solului si fara angajarea de modificari genetice sau hormonale la nivelul plantei.

Concret, tehnologia GEOLIFE are in vedere trei tratamente succesive care vizeaza solul, planta si frunzele.
l. Solul este considerat primul element ce concura la realizarea productiei agricole. Inoculat in sol, amelioratorul biologic GEOLIFE realizeaza corectarea tuturor anomaliilor din terenul agricol printr-o puternica si eficienta proliferare bacterico-enzimatica ce are ca efect stimularea sintezei proteice, accelerarea descompunerii materiei organice complexe pe care o transforma in substanta simpla, asimilabila si activa in lantul nutritiv al plantei. Amelioratorul GEOLIFE se compune dintr-un amestec bacterico-enzimatic de micete selectionate antagoniste, fermenti, zeoliti, alghae lithotamnium calcareum ce provin cu prevalenta din catalizatori organici hidrolitici (COH)si se prezinta in forma liofilizata. Utilizarea amelioratorului GEOLIFE dezvolta si multiplica diferitele colonii microbiene benefice din terenul agricol, adeseori sau aproape intotdeauna inhibate de ingrasamintele organice si chimice, de metalele grele sau diferitele molecule de pesticide sau ierbicide aflate in concentratii ridicate. Prin propria actiune biologica, amelioratorul GEOLIFE potenteaza si apararea imunitara in planta si in sol, contribuind in mod energic la apararea intr-o forma naturala a terenului, a plantei insasi si a fructului de fitopatiile ce constituie cauza scaderii productiei agricole sub aspect cantitativ si calitativ. De asemenea, amelioratorul GEOLIFE are o puternica actiune impotriva ciupercilor parazite prin substanta activa „6-pentyl-alpha-pyrone” dar si prin micetele de tip Micorriza sau „Fungus root”. In sfarsit, este notabila inhibarea metalelor grele din sol sub forma chelatilor (legaturi ce realizeaza structuri ciclice) care activeaza reactia biocatalitica in faza nutritiva a plantei.

2. Planta, cel de-al doilea element ce concura la productia agricola, poate beneficia de un tratament specific: Fertilizatorul GEOLIFE, sau GEOLIFE BOOSTER, un oligodinamic format din elemente si principii active care, in cantitati minime, indeplinesc functii specifice in organism. In cadrul conceptului GEOLIFE, fertilizatorul are misiunea de a potenta transportul elementelor nutritive obtinute cu ajutorul amelioratorului catre planta si fruct, avand ca efect stimularea metabolismului, grabirea fazei productive, stimularea sistemului de autoaparare al plantei si optimizarea mecanismelor responsabile cu sanatatea fructului.
Fertilizantul GEOLIFE are la baza elemente humice precum acizii: humic, fulvic, crenic, combinati si asociati elementelor azoto-fixatoare (microorganisme), precum si Carbonului organic, Fosforului organic, Potasiului organic, magneziului, calciului si altor saruri minerale extrase cu solutie hidroalcoolica vaporizata ulterior pentru a realiza concentratia.

3. Fertilizantul foliar, definit ca fitostimulator, asigura optimizarea procesului de Fotosinteza in frunza, cel de-al treilea element participant la productia agricola. Fertilizantul foliar contine elemente patogeno-protective de natura organica si formulati, adica elemente oligodinamice pe baza de aminochelati, fitoproteine, flavonoizi, aminoacizi etc., care intervin direct in sistemul protector al plantei (fitopatii), al terenului (nematozi) si al fructului. Fiind complementar proceselor realizate prin ameliorator si fertilizator, fertilizantul foliar permite reducerea drastica, pana la substituirea totala, a elementelor considerate toxice pentru ambient si consumator. Cu siguranta o astfel de tehnologice biologica poate fi interpretata ca un nou sistem agricol pentru productia „Bioquality” si „Chemical free”, gandit pentru imbunatatirea calitatilor organoleptice si fizice ale fructului, in conditiile reducerii la zero a toxicitatii si impactului ambiental.

Primele componente ale tratamentului, respectiv, amelioratorul si fertilizatorul, se prezinta diferentiat pe tipuri de culturi – flori si arbori ornamentali (ANTHOS), cultura de camp si horticultura (KIPOS), livezi si culturi arboricole (CARPOS), viticultura (AMPELOS), pasuni (EMPSICO), covoare ierboase (ISTOS), pentru culturile din sere si solarii (THERMOKIPIO) plante tehnice (BANBAKI) sau culturile semincere (SPOROS) si se prezinta fiecare sub forma a doua pulberi liofilizate (deshidratate) care, amestecate in apa calduta si adaugate impreuna cu lichidul starter in 500 litri apa se distribuie prin intermediul accesoriilor utilajelor, concomitent cu efectuarea araturii sau a insamantarii. Cel de-al treilea tratament, prezentat in forma lichida, se amesteca in 400-600 litri de apa, care ulterior va fi administrata frunzelor plantei prin stropire la prima infrunzire si apoi periodic, in functie de necesitati, ori de cate ori planta se afla sub stres (variatii mari de temperatura sau umiditate etc.)

Mediul sanatos asigurat prin mijloace sanatoase

In prezent, o problema importanta, atat pentru agricultura cat si pentru populatie o constituie gestionarea reziduurilor si integrarea acestora in circuitul agricol productiv. Fie ca este vorba de abandonarea dezordonata, fie ca este vorba de depozitarea pe platforma sistematizata, prezenta reziduurilor organice poate fi „reperata” cu usurinta prin prezenta mirosurilor neplacute, a insectelor si pasarilor, dar si prin imaginea degradanta a terenului utilizat necorespunzator. Dar dincolo de aceasta imagine perceptibila simturilor, se afla fenomenele complexe care contamineaza subteranul cu substante nocive ce pot necesita decenii sau chiar secole pentru a se realiza neutralizarea lor. De asemenea, o problematica complexa o ridica si apele reziduale, pentru care actualele tratamente fizico chimice, practic, inlocuiesc o serie de compusi nocivi cu altii mai putin nocivi, dar cu implicatii inca greu de evaluat pentru sanatatea noastra pe termen lung, in conditiile in care namolurile rezultate din statiile de epurare ocupa suprafete tot mai mari de teren. In sfarsit, dificultati majore intampina si complexele zootehnice si avicole, generate fie de gestionarea si reintegrarea dejectiilor, care de multe ori sunt deversate in raurile din vecinatate, semi sau netratate, cu concentratii ridicate in amoniac si agenti patogeni, fie de necesitatea de a se distruge intr-un mod atoxic fainurilor animale si carcasele reziduale. Analizand cu minutiozitate toate aceste aspecte, cu impact negativ asupra naturii dar si a fiintei umane, tehnologia GEOLIFE a realizat cateva produse care asigura tratamentul biologic, fara aportul chimicalelor, cu rezultate intr-adevar surprinzatoare. Astfel, prin tratarea gunoiului organic si a reziduurilor organice din preajma aglomerarilor urbane si rurale cu produsul SYNTHETOS se constata in doar cateva zile o ameliorare a conditiilor de mediu prin disparitia mirosurilor amoniacale neplacute si a insectelor adiacente acestora. Evident insa, concomitent este declansat un proces de descompunere controlata a materiei organice, care previne formarea de levigat lichid, care de obicei ajunge in panza freatica si poate infesta intreaga zona. Produsul IDOR pentru tratarea apelor reziduale contine un complex de microorganisme care se hranesc cu materia continuta in refluent, reducand semnificativ masa namolului rezultant, dar reducand totodata si nivelul de incarcare chimica si biologica, precum si pH-ul, conferind apei reziduale caracteristici ce permit cu usurinta integrarea in mediu. Pentru aceste motive produsul este utilizat si in tratarea foselor septice. Rezultate remarcabile au si produsele pentru tratarea ecologica si recuperarea agricola a terenurilor infestate cu hidrocarburi si produse petroliere (PETROLSYNTH) sau cu metale grele si elemente radioactive (RADIOSYNTH).In cadrul programelor sale de cercetare, tehnologia GEOLIFE a acordat o atentie deosebita domeniului zootehnic si piscicol, unde conditiile igienice si sanatatea mediului joaca un rol fundamental in asigurarea productivitatii. De o recunoastere deosebita pe plan mondial s-a bucurat produsul KOPROS destinat tratarii dejectiilor zootehnice, reducand semnificativ actiunea coroziva si toxica a acestora. Astfel, acest tratament reducand exalatiile amoniacale, combate larvele si insectele si asigura conditii optime pentru dezvoltarea animalelor si realizand concomitent un proces accelerat de humificare. In acelasi domeniu zootehnic au obtinut o larga recunoastere si produsele DECOSYNTH, pentru descompunerea atoxica a carcaselor animale reziduale si FLOURSYNTH, pentru asimilarea ecologica a fainurilor animale. Si bazinele piscicole pot beneficia de o semnificativa imbunatatire a productivitatii prin tratamentul cu IDROSYNTH, produs utilizat cu succes in tratarea apelor afectate de depuneri organice inhibitorii si lipsa unei oxigenari corespunzatoare. Avand in vedere noile exigente europene privind ocrotirea naturii inconjuratoare si a fiintei umane in fata impactului toxic rezultat din procesul industrial, dar si cresterea exponentiala a cererii pe piata produselor agroalimentare „chemical free”, cu toate conditiile garantate si standardizate „Bioquality”, S.C. BIOMA AGRO ECOLOGY CO S.R.L., prezenta de mai bine de doi ani pe piata romaneasca, ofera o tehnologie moderna, eficienta, cu rezultate remarcabile in domeniile mai sus mentionate.

S.C. BIOMA AGRO ECOLOGY CO S.R.L. este unic distribuitor pentru Romania al societatii omonime din Elvetia, cu larga recunoastere in domeniul cercetarii si productiei eco-biologice, implicata in cele mai complexe programe de cercetare pe plan mondial, fiind prezenta in 21 de tari europene prin gama de produse GEOLIFE line®. Certificate atoxic de catre Oficiul Federal de Sanatate Publica din Berna (Elvetia), publicate in listele oficiale ale FIBL, BIO-Suisse, Micro-Bio, EU, IFOAM, Biocerto, Bioagricoop si destinate pentru agricultura „chemical free” cu garantare „Bioquality”, tehnologia GEOLIFE line®, permite realizarea de produse agricole ecologice in conditii de productivitate sporita si calitati organoleptice superioare si o eficienta protejare a mediului ambiant prin excluderea sau prin asimilarea factorilor nocivi pentru sanatatea solului, a apelor, a plantelor si animalelor si, mai presus de toate, a fiintei umane. Este adevarat, la momentul actual, agricultura ecologica, protectia mediului si conservarea resurselor naturale au ca deziderat un nivel superior de intelegere si abordare si necesita pentru fermierii autohtoni o munca suplimentara si costuri mari, care inca nu sunt compensate corespunzator. Pe de alta parte, nici consumatorii interni nu au fost inca educati sa aprecieze produsele ecologice in raport cu cele obtinute prin chimizare intensiva. Iar in ce priveste responsabilitatea fata de mediul ambiant, mai sunt inca multe de facut.

Normele europene, interesul crescand pentru produsele realizate in conditii atoxice si potentialul bogat de care dispunem ne dau incredere ca piata „chemical free” si o ecologica gestionare a resurselor constituie un punct de plecare viabil pentru orice activitate. A investi pentru viitor tine in cea mai mare masura de calea si conceptul pe care decidem sa il urmam, care va fi capabil sa satisfaca multe din exigentele impuse, cu o pozitiva reflectare pe termen mediu si lung atat in ce priveste natura inconjuratoare, cat si sanatatea noastra.

S.C. BIOMA AGRO ECOLOGY CO S.R.L – date contact:
Sediu: Str. Toma Cozma, Nr. 41, Cod 700554, IASI – ROMANIA
Telefon: 0332 101069; 0232 268228
Fax: 0232 211273
E-mail: [email protected]
Site: www.bioma.ro
Persoane de contact : Consilier marketing : Damiana Margineanu – 0746 660 090 Consilier marketing : Vasilica Onofrei – 0741 706 602 Director tehnic : Elena Pintilie – 0744 590 115
Domeniu de activitate : Protectia mediului, agricultura ecologica, ecologie zootehnica si agroalimentara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *