Una dintre cele mai rare pasari de pe glob, care zboara anual 4.000 de km, vine in Romania sa se hraneasca

Vânătorii străini fac un adevărat masacru în România (responsabil SOR)
Una dintre cele mai rare pasari de pe glob, care zboara anual 4.000 de km, vine in Romania sa se hraneasca
Una dintre cele mai rare pasari de pe glob, care zboara anual 4.000 de km, vine in Romania sa se hraneasca

In urma cu doi ani, un stol impresionat de pasari, aproximativ 11.000 de gaste a fost observat in sudul Dobrogei. „Am urmarit gasca cu gat rosu si garlita in perioada octombrie– martie. Ne-a interesat, in special, traseul lor, dar si starea in care se afla. Cel mai mare stol s-a regasit in sudul Dobrogei, nu departe de Vama Veche. Este vorba despre un stol de aproximativ 11.000 gaste cu gat rosu, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din populatia de gaste din Romania. Pasarile au innoptat o perioada pe teritoriul Romaniei, in zona Mangalia, dupa care se duceau in Bulgaria si veneau in Romania pentru a se hrani“, explica Eugen Petrescu, specialist ornitolog.

Gasca salbatica, una dintre cele mai rare pasari din lume Foto:ianca-plopu-sarat.ro

Omologii bulgari au consemnat faptul ca ar fi fost vazut un stol de aproape 50.000 de pasari de acest tip, care a stat in zona granitei cu Romania timp de doua – trei saptamani. Dupa ce vremea s-a mai incalzit, o parte din gastele cu gat rosu au migrat spre Insula Mica a Brailei, spre Calarasi, iar altele au revenit in Dobrogea de Nord.

Ostroavele, preferatele pasarilor

Cele mai multe exemplare au fost monitorizate in Dobrogea, peste 20.000.  Zona judetului Calarasi in care gasca salbatica cu gat rosu este prezenta in fiecare sezon(toamna-primavara, cel tarziu 27 martie), impreuna cu gasca de semanatura, garlita mare, este Iezerul Calarasi, Ciocanesti Dunare, Valea Mostistea si ostroavele de pe fluviul Dunarea.

“Perioada de pasaj poate fi de la o zi pana la 8-10 zile, timp in care se hranesc, se odihnesc si se aduna in stoluri mari”, spune Mariana Ivan, de la APM Calarasi.

Ierneaza in compania garlitei mari

Specialistii calaraseni spun ca pasarea este una dintre cele mai mici gaste, care cuibareste in grupuri mici, in tundra Siberiana – peninsula Taimyr, Gydan si Yamal, in zone complet deschise din apropierea raurilor sau marii, in colonii mici de 2-8 perechi. Femela depune 4-5 oua , la inceputul lunii iunie, pe care le cloceste timp de 20 de zile.

Exemplare superbe, pe cale de disparitie Foto:drumetul eclectic.ro

„Are un comportament gregar, prefera sa ierneze in compania altor gaste, cum ar fi garlita mare. Parcurge anual aproximativ 4.000 km, majoritatea populatiei migrand spre Ucraina, Romania si Bulgaria pentru iernat”, a precizat Mariana Ivan.

1.350 de euro pentru fiecare exemplar vanat

Peste 95% din populatia mondiala a speciei este prezenta in sudul Romaniei-zona costiera a Marii Negre, Delta Dunarii, Platoul Dobrogei si nordul Bulgariei-lacurile Shablea si Durankulak. In iernile grele poate fi observata in Grecia si Turcia.

Gasca salbatica cu gat rosu este una din cele mai rare specii de pe glob, vulnerabila pe intregul areal, de la cuibarit, migratie si pana la zona de iernare. In Romania, gasca salbatica cu gat rosu este strict protejata prin lege – Ordonanta 57/2007, Anexa 3, fiind interzisa la vanatoare prin Legea 197/2007, valoarea de despagubire fiind de 1.350 de euro/exemplar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *