Una dintre padurile vechi ale municipiului Iasi a fost pusa pe foc iarna trecuta

Una dintre padurile vechi ale municipiului Iasi a fost pusa pe foc iarna trecuta

Una dintre padurile vechi ale municipiului Iasi, cea aflata la marginea sesului Bahlui, la capatul cartierului Dacia, a fost pusa pe foc de cei care si-au facut case in asa-zisul Dallas iesean • Padurea este destul de rarita, mai are putin pana la defrisare, dar autoritatile silvice ridica din umeri • „Noi platim padurarii opt ore pe zi, cei care fura lemne lucreaza non-stop”, a fost raspunsul socant oferit de Valentin Clain, directorul Directiei Silvice

Padurea din capatul cartierului Dacia a devenit de ani buni lemn de foc pentru locatarii din zona. De la un an la altul ea este decimata fara mila de taietorii de ocazie. Un numar considerabil de hoti de lemne face prapad, ciopartind la discretie si scotand ilegal din fondul forestier sute de copaci. Activitatea este mai intensa in perioada iernii, cand frigul le da ghes oamenilor si-i scoate din case in cautare de resurse gratuite si la indemana. Astfel, necesarul de lemn de foc din iarna este acoperit prin taierea ilegala a arborilor din padurea aflata in imediata vecinatate a locuintelor. Zona, cunoscuta si sub numele de Dallas-ul iesean, nu este racordata la reteaua de gaz si, prin urmare, majoritatea gospodariilor folosesc lemne pentru incalzirea locuintelor in sezonul rece. Familiile de acolo sunt dintre cele mai sarace, preponderent de etnie rroma. Avand in vedere ca, pe timpul iernii, necesarul de lemn de foc pentru o locuinta este estimat ca fiind in valoare de aproximativ 2.000 de lei, nu toti sunt dispusi sa-si cheltuie banii in acest scop, in conditiile in care alternativa este gratis. Taiatul copacilor din padurea situata in capatul cartierului Dacia a devenit, astfel, un sport obisnuit in zona.

In padure, cu fierastraul la purtator

Gheorghe Balan locuieste la casa in Dallas-ul iesean, chiar langa padure. Reporterii BZI l-au gasit cu fierastraul la purtator si pazit de doi dulai, chinuindu-se sa taie o cioata ramasa dupa ce un copac a fost taiat necorespunzator de hotii de lemne, spune el. „Asa se taie un copac? De la un metru de radacina? Isi bat joc de de padure”, a explicat acesta.

Barbatul sustine ca nu taie si nu a taiat niciodata arbori din padure, cu toate ca prezenta fierastraului in mainile sale sugereaza altceva. Spune ca a vazut oameni trecand dinspre padure, in timpul iernii, cu carutele pline cu lemne. Dupa parerea lui, acestia au taiat pentru a face rost de lemn de foc. S-a indepartat rapid, fluierandu-si cainii spre a-l insoti. Fierastraul l-a lasat, totusi, in cioata cu a carei taiere se indeletnicea cand l-au gasit reporterii, semn ca urmeaza sa se intoarca sa-si termine treaba.

Un cioban mai eficient ca un padurar

Reporterii BZI au facut ieri o plimbare la pas prin padurea ciuntita de oportunisti. Pare a fi rarita cu delicatete. Cei care isi fac aprovizionarea de aici nu taie mai multi copaci dintr-un singur loc pentru a nu atrage atentia padurarului. Se pot intalni, totusi, cam din 10 in 10 metri, pe suprafete considerabile, cioate de la copaci proaspat taiati. Dumitru Buraga, un cioban care de cateva zile a iesit cu oile la pascut, a stat de vorba cu reporterii. Acesta, petrecandu-si cea mai mare parte a zilei in padure, alaturi de mioarele lui, spune ca a vazut constant persoane care taiau copaci, pe care, dupa ce-i aduceau la dimensiunea dorita, ii carau cu spatele in vale, spre strada. Mai spune ca pe padurar nu l-a intalnit decat o singura data in zona.

O mentalitate paguboasa

Nea Ionica Guralivu, un cetatean pe masura numelui, locuieste, de asemenea, in apropierea padurii. Zice ca a cumparat 8 metri cubi de lemne cu suma de 14 milioane, dar ca nu toti vecinii lui procedeaza la fel. „E pacat ca intr-o tara atat de impadurita sa moara lumea de frig pe timpul iernii”, le ia el, ocrotitor, apararea. Se pare ca hotul neprins e negustor cinstit. Cu o astfel de mentalitate, in cativa ani va fi defrisata in totalitate, intrucat autoritatile contactate pentru informatii suplimentare sustin ca nu reusesc sa faca fata. Angajatii statului lucreaza dupa program, iar hotii de lemne speculeaza acest lucru.

Autoritatile, prinse pe picior gresit

„Platim padurarul pentru opt ore de munca. Cei care taie abuziv nu cunosc odihna. Actioneaza non-stop si ne este greu sa starpim fenomenul”, a declarat Valentin Clain Stratulat, directorul Directiei Silvice Iasi. Acesta sustine ca nu stie daca respectiva padure se afla in administrarea Directiei Silvice Iasi si ca cel mai indreptatit sa furnizeze astfel de informatii este Daniel Opariuc, seful Ocolului Silvic Ciurea. Spune, de asemenea, ca, desi ocoalele silvice inainteaza lunar rapoarte si situatii din teren catre Directia Silvica, acestea nu contin date exacte despre locurile in care s-au efectuat controale si s-au dispus amenzi. Daniel Opariuc, in administrarea caruia se afla padurea din capatul cartierului Dacia, afirma, de asemenea, ca cel care ar trebui sa stie cu exactitate ce se intampla acolo este Constantin Roman, tehnician si sef de district in cadrul Ocolului, care ieri a fost de negasit. Ultimul contactat pe scara ierarhica, la recomandarea lui Daniel Opariuc, a fost padurarul care se ocupa de integritatea padurii ce face subiectul articolului. El sustine ca nu are voie sa vorbeasca si il indica pentru relatii pe purtatorul de cuvant al Directiei Silvice, acum aflat in concediu medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *