Guvernul a dat unda verde exploatarii gazelor de sist in Bihor. Operatiunile incep in perimetrele de la Tria si Tulca.

Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?
Guvernul a dat unda verde exploatarii gazelor de sist in Bihor. Operatiunile incep in perimetrele de la Tria si Tulca.
Guvernul a dat unda verde exploatarii gazelor de sist in Bihor. Operatiunile incep in perimetrele de la Tria si Tulca.

Companiile ce cauta resurse de hidrocarburi neconventionale, cum sunt controversatele gaze de sist, se apuca de treaba in Bihor. In luna decembrie a anului trecut, Guvernul Ponta a aprobat doua acorduri de concesiune intre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) si doua companii straine, pentru explorare-dezvoltare-exploatare in Bihor. Fara nicio dezbatere publica in prealabil. Ca urmare, bihorenii nu au decat sa se supuna deciziilor impuse de la Bucuresti!

O firma canadiana infiintata abia in 2010 – East West Petroleum – a primit aprobare guvernamentala pentru perimetrul de exploatare de la Tria (comuna Derna), pe o suprafata de 1.000 kilometri patrati. Pe propriul site, compania anunta ca va trece la forarea de sonde in prima jumatate a acestui an! De fapt, canadienii au doar 15% participatiune din acest perimetru de exploatare, dupa ce a concesionat, la randu-i, acest perimetru catre compania sarbeasca NIS – de fapt un subsidiar al rusilor de la Gazprom. Un alt perimetru de exploatare unde incep lucrarile cat de curand este la Tulca, langa Salonta. Acolo, Guvernul a dat exploatarea pe mana Clara Petroleum LTD, o companie obscura, inregistrata la Londra, in 2008.

 

De mentionat faptul ca acordurile incheiate intre ANRM si cele doua companii sunt clasificate, aspect relevat chiar prin Hotararile de Guvern emise in decembrie! In acest context, amintim ca mai multe state europene au luat masuri impotriva exploatarii gazelor de sist. De asemenea, recent, in statul american Ohio s-a dispus suspendarea exploatarii gazelor de sist. Tehnica fractionarii hidraulice este suspectata ca fiind cauza principala a cutremurelor de pamant din acest stat american, ce s-au produs in ultima perioada.

Dupa ce anul trecut instituise un moratoriu impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania, iata ca in decembrie, Guvernul Ponta renunta la aceasta atitudine preventiva. Premierul Ponta s-a razgandit si considera acum ca se cere ca Romania sa devina „poligon de incercare” pentru companiile ce cauta gaze de sist. Problema nu sunt gazele in sine, ci metoda prin care acestea sunt eliberate. Gazele de sist se regasesc la adancimi mari. Diferenta fata de pungile de gaze conventionale rezida in faptul ca acest gaz este captiv intre placile de sist ori in straturile de carbune. Practic, scoarta terestra trebuie fractionata prin metode hidraulice pentru ca aceste gaze naturale sa poata fi eliberate si extrase din pamant. Arderea acestui gaz implica mai putine emisii de CO2 in atmosfera decat cea a petrolului sau a carbunelui.

Romania, surda Europei

Totusi, exploatarea gazelor de sist implica serioase probleme de mediu. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apa. De asemenea, exista pericolul ca substantele chimice folosite in procesul de fisurare a rocilor sa ajunga in panzele freatice, poluand apele subterane. Un alt aspect problematic, deloc neglijabil: exploatarea acestor gaze prin „craparea” scoartei terestre la mari adancimi implica riscuri seismice. Desi in SUA gazele de sist se exploateaza astfel de o buna bucata de timp, iata ca acum sunt recunoscute si efectele adverse. Recent, statul american Ohio a dispus suspendarea exploatarilor gazelor de sist, dupa ce s-a confirmat conexiunea intre aceste fracturari hidraulice si cutremurele de pamant ce au afectat acea zona in ultimii ani. Tot pe seama exploatarii gazelor de sist sunt puse si masivele „gauri” ce se casca in pamant si care au inghitit, pe teritoriul SUA, pana si arbori de peste 30 de metri inaltime.

Si in Europa s-au luat masuri restrictive privitoare la exploatarea gazelor de sist. Anul trecut, Franta a interzis aceasta activitate. De asemenea, si in Marea Britanie aceste exploatari au fost suspendate, ca urmare a seismelor produse la Blackpool. In acest an, Bulgaria a interzis, Danemarca si Olanda au instituit moratorii similare celui valabil anul trecut, in Romania. Si in Germania aceste tipuri de exploatari au fost interzise, in landul Westafalia-Renania de Nord.

 

Polonia este tara europeana in care gazele de sist se exploateaza pe scara larga. Premierul Victor Ponta isi explica repozitionarea fata de problema gazelor de sist, afirmand ca a fost convins de omologul sau polonez, Donald Tusk. Bihorul este afectat direct de razgandirea lui Ponta, cel care atata vreme cat a fost in Opozitie se arata a fi mare ecologist. In decembrie, Guvernul a aprobat cinci acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare, semnate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si diferite companii petroliere, in judetele Bihor, Timis si Arad. Pentru 2013, se asteapta ca Guvernul sa dea unda verde si pentru alte perimetre concesionate deja de catre ANRM. Pe site-ul ANRM apare harta celor 26 de perimetre de explorare ale Romaniei si numele companiilor catre care acestea au fost deja concesionate (http://www.namr.ro/map_petrol/map_petrol_er.htm).

„Un excelent prim pas”

In decembrie, compania canadiana East West Petroleum anunta bucuroasa pe propriu-i site despre obtinerea acordului guvernamental pentru perimetrul de la Tria. Insa aceasta companie mai detine doar 15% din participatiunea pentru acest perimetru, dupa ce l-a concesionat, alaturi de alte trei perimetre, companiei petroliere sarbesti NIS, subsidiar al Gazpromneft, din Rusia. Celelalte perimetre sunt la Baile Felix si alte doua in judetul Timis (localitatile Periam si Biled). Referindu-se la bazinele de exploatare din Vestul Romaniei, East West Petroleum foloseste expresia „Pannonian Basin”. Pe langa Tria, Tulca si Felix, un al patrulea perimetru de explorare in Bihor este la Voivozi, concesionat catre Mol (Ungaria) si Expert Petroleum, companie specializata in reabilitarea campurilor petroliere. Ultimele doua inca nu au primit acordul Guvernului.

Cei de la Eest West sunt optimisti. „Ratificarea concesiunii de la Tria este un excelent prim pas, care-i permite companiei sa-si intensifice planurile de lucru, de la care se asteapta sa valideze potentialul de hidrocarburi sub-exploatare din aceasta parte a Romaniei. Un numar de prospectii au identificat terenuri cu potential, care vor fi prioritizate pentru forari, in 2013”, transmite Greg Renwick, presedintele companiei. Intr-o prima faza, concesionarul perimetrului de la Tria va derula un program de doi ani, ce include achizitia de date seismice 3D, pe o suprafata de 120 de kilometri patrati si date seismice 2D, pe 200 kilometri patrati. Mai mult, vor fi forate trei sonde.

Cum, insa, datele concesiunii sunt clasificate de Guvern, nu se cunosc beneficiile de care are parte Statul Roman de pe urma instrainarii acestor perimetre bogate in resurse naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *