Unde isi arunca romanii gunoaiele

Containere pentru de?euri electrice ?i electronice la institu?iile publice
Unde isi arunca romanii gunoaiele
Unde isi arunca romanii gunoaiele

Aproximativ 60 la suta dintre romanii care au acces la sistemul de colectare selectiva declara ca separa deseurile in gospodarie, insa numai 12 la suta le depun in containerele speciale, potrivit unui studiu efectuat de Eco-Rom Ambalaje. Dintre respondenti, 64 la suta. au declarat ca au acces la sistemul de colectare selectiva, fata de aproximativ jumatate in 2011.

Intrebati daca cunosc vreun punct de colectare separata a deseurilor de ambalaje (hartie, metal, plastic, sticla), 32,4 la suta au raspuns ca stiu un astfel de loc „foarte aproape” de locuinta, alti 32,2 la suta spun ca acesta se afla „putin mai departe” de casa, 17,5 la suta ca este „destul de departe”, iar 11,5 la suta nu cunosc un punct de colectare separata. Sase la suta dintre respondenti au spus ca deseurile pentru reciclare se colecteaza in saci separati.

Aproximativ 60 la suta dintre cei care au acces la sistemul de colectare selectiva spun ca depun separat deseurile in gospodarie, cu 24 de procente mai mult decat in 2011. Dintre acestia, 12 la suta le depun in containerele dedicate, 14 la suta le pun in saci separati pentru a fi ridicate de operatorul de salubritate sau de personalul de serviciu, (14%), 15 la suta pastreaza o parte din ele, 10 la suta le arunca la gunoi odata cu resturile menajere, iar procente mai mici le dau persoanelor sarace sau le dau foc.

Cei care nu separa deseurile declara ca nu adopta acest comportament deoarece nu au un punct de colectare in apropierea locuintei (75 la suta), pentru ca nu au suficient spatiu in casa destinat depozitarii deseurilor colectate (48 la suta) sau pentru ca nu stiu unde se afla punctele de colectare separata (40 la suta). In categoria celor care nu colecteaza separat se incadreaza tinerii, persoanele cu venituri scazute, persoanele cu nivel minim de educatie, in special din regiunea Muntenia.

In ceea ce priveste gradul de satisfactie, 36 la suta dintre romanii care au acces la sistem sunt multumiti de serviciul de colectare separata din localitatea lor, cel mai ridicat nivel de satisfactie inregistrandu-se in Transilvania – 46 la suta. Ceea ce-i nemultumeste pe romani la serviciul de colectare selectiva este in mare parte numarul redus de puncte de colectare (pentru 21,3 la suta dintre respondenti).

Primele trei lucruri care ii determina pe romani sa colecteze separat deseurile sunt: prezenta containerelor in apropierea locuintei (31 la suta), campaniile de informare si educare din media (24 la suta) si exemplul altor persoane (18 la suta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *