Unde se duc deseurile electrice si electronice

O mica parte a aparatelor electrice si electronice colectate sunt reciclate de firme din Romania. Restul fie ajung in tari precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Germania, fie raman in depozitele reciclatorilor de la noi din tara.Aproape jumatate din deseurile electrice si electronice de pe teritoriul european fac obiectul comertului ilegal si ajung in Asia sau in Africa.
clectare deseuri electronice
Fluxul pe care il urmeaza deseurile de echipamente electrice incepe cu colectarea acestora de la populatie. Sistemul de colectare a acestor echipamente la nivelul Romaniei are in prezent mai multe componente.

Prima dintre ele tine de posibilitatea predarii deseurilor la centrele municipale de colectare, pe care administratiile locale trebuia sa le infiinteze pana la sfarsitul lui 2006.

O alta varianta o reprezinta containerele de colectare amplasate in marile magazine.Totodata, un instrument foarte important pentru cresterea cantitatii de astfel de deseuri colectate de la populatie il reprezinta campania „Marea Debarasare”, inceputa in 2007 de Ministerul Mediului, impreuna cu asociatiile colective, primariile si socie-tatile locale de salubritate.

In prima sambata a fiecarei luni, locuitorii din marile orase pot scoate in fata casei aparatele electrice vechi, acestea urmand a fi ridicate de catre angajatii societatilor locale de salubritate.

Ponderea revalorificarii, sub 10%

Importanta acestei actiuni a fost reflectata, in primul rand, de cresterea cantitatii de deseuri colectate de la populatie. Astfel, daca in 2006 s-au strans 1.130 de tone, iar in 2007 – 3.200 de tone, in anul 2008, odata cu extinderea campaniei la nivel national, cantitatea de deseuri colectate a fost de 20.000 de tone.

Odata colectate, aceste deseuri sfarsesc insa, in mare parte, in depozite. In anii 2006 si 2007, ponderea reciclarii materialelor stranse de la populatie a fost de 4%, respectiv 8%, conform datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

„Noi am avut anul trecut sase-sapte parteneri din piata de reciclare. Dar stiu ca o parte a acetor deseuri ajung si in tari precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Germania”, ne-a explicat presedintele asociatiei colective Ecotic, Valentin Negoita.

Un singur reciclator de becuri

O mare parte din cantitatea de deseuri electrice colectate ramane in depozite din cauza incapacitatii de reciclare

In ceea ce priveste deseurile provenite din surse de iluminat, la nivelul Romaniei s-au colectat anul trecut 158 de tone de astfel de materiale, conform datelor asociatiei Recolamp.

Potrivit directorului asociatiei, Raul Pop, 85% din aceste materiale sunt reprezentate de deseuri istorice. Acesta spune ca, din cele zece milioane de becuri puse pe piata in 2008 au fost colectate un milion de unitati.

Romania nu detine, deocamdata, si capacitati de reciclare a becurilor stricate, fapt pentru care cele mai multe dintre aceste deseuri iau drumul Germaniei.

Totusi, reprezentantii Recolamp au apelat si la singura solutie nationala pentru reciclare, adica la o companie din Targu Mures care poate asigura doar prelucrarea manuala a anumitor tipuri de surse compacte. Astfel, prin cele doua solutii, Romania a reciclat peste 40 tone de becuri stricate.

O alta problema cu care se confrunta, de altfel, toate statele europene tine de comertul ilegal cu deseuri electrice si electronice.

„Desi directiva europeana spune ca deseurile electrice trebuie reciclate numai pe teritoriul Uniunii Europene, comertul ilegal cu aceste materiale duce aproape jumatate din ele in Asia sau in Africa”, a mai spus Negoita.

Timbrul verde acopera costurile de reciclare

Timbrul verde sau taxa verde reprezinta contributia pe care consumatorul o plateste odata cu achizitionarea unui aparat electric, electronic sau electrocasnic, contributie prin care se acopera costurile de reciclare ale produselor respective. Timbrul verde trebuie sa fie afisat la vedere, separat de pretul aparatelor.

De asemenea, pe factura produsului valoarea timbrului verde trebuie marcata distinct. Cuamtumul acestei taxe este stabilit de catre importatorii si producatorii de echipamente electrice si electronice, impreuna cu asociatiile colective care preiau responsabilitatile de reciclare ale acestora.

Banii astfel rezultati sunt folositi de catre asociatii in trei directii: costuri de colectare si transport pentru deseurile electrice si electronice, infrastructura – containere amplasate in centrele municipale de colectare sau in marile magazine – si campanii de informare si constientizare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *