Unele substante din alimentele de post ne pot face rau. Vezi ce sa eviti

Unele substante din alimentele de post ne pot face rau. Vezi ce sa eviti

Atentie la produsele de post din magazine, deoarece unele dintre ele pot face mai mult rau decat bine. Aceste produse au multa sare si contin E-uri sau organisme modificate genetic. In plus, daca nu cititi eticheta veti avea surpriza sa mancati de fapt de dulce.

„Mai intai ar trebui sa constientizam ce inseamna un aliment de post. Hrana de post pentru ortodocsi este o mancare traditionala acceptata de cei care reglementeaza domeniul, de preoti. Sunt alimente care in mod traditional nu pot contine aditivi alimentari, E-uri. Nu pot contine arome artificiale, pentru ca nu mai sunt de post in aceasta situatie. O parte din acele substante care se regasesc in asa-zisele alimente de post ne pot face rau. Fosfatii se regasesc in astfel de alimente de post si acestia ingreuneaza foarte mult functia renala. Sunt astazi multe semnale ca bolile renale au scazut si ele la varste foarte mici, la copii. Mancarea de post este o mancare simpla, nu este o mancare sofisticata, complicata, cu sosuri, nu este o mancare elaborata, ci cat mai apropiata de starea ei naturala”, a declarat, la Romania TV, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cercetatorul Mencinicopschi a precizat ca o solutie ideala pentru a parcurge perioada postului este sa ne achizitionam o carte de bucate de post.

„Cel mai bine este sa ne luam o carte cu retete autentice, traditionale de post. Cel mai bine este sa incepem sa gatim acasa. Lucrul acesta ne va permite sa avem si o mancare sanatoasa, o mancare care in aceasta perioada de post pe langa purificarea spirituala vom avea si beneficii nutritionale pentru ca vom avea o hrana mai bogata in macro si micronutrienti, in vitamine, in antioxidanti, ceea ce este absolut necesar in aceasta perioada de stres climatic, este frig, este cald, avem umiditate, circula viroze. Perioada este propice pentru a consuma din plin legume in stare proaspata sau putin procesate, facute la aburi, sotate sau grilate. Uneori legumele la grill sunt chiar mai bune decat carnea, gustativ. Nu este complicat sa le pregatim. Putem consuma proteina de origine vegetala, adica leguminoase, cum ar fi fasolea, mazarea, lintea si care ne aduc o proteina de calitate destul de buna”, spune acesta.

Potrivit doctorului Gheorghe Mencinicopschi, este important sa consumati in exces carbohidrati, asta avand in vedere faptul ca unele persoane incep sa manance foarte multe alimente rafinate care, in principiu, ar fi de post, dar care contin sare, zahar si grasimi, ce este mai rau pentru sanatate.

Trebuie acordata o mare atentie etichetei produselor de post, deoarece aceste produse pot contine anumite E-uri sau substante de origine animala si care sunt nesanatoase.

„E 120 este rosu carmin. El se regaseste si in alimentele de post, deoarece da o culoare placuta creand senzatia ca acel aliment este ceva proaspat, dar el este obtinut prin extractie cu anumite substante si este de origine animala, se extrage dintr-o insecta care creste pe cactus. Il vom regasi in pateurile vegetale. In acestea vom regasi si caragenan, un agent de ingrosare obtinut din alege marine, vom regasi fosfati care dezechilibreaza balanta calciu-fosfor si poate sa ne pericliteze sanatatea sistemului osos, dar si sanatatea rinichilor. Vom regasi indulcitori, vom regasi coloranti chimici de sinteza, substante conservante care impreuna cu alti agenti din alimente sa ne produca disbioza, adica sa ne distruga echilibrul microflorei colonice”, a mai precizat, la Romania TV, Gheorghe Mencinicopschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *