Unitate prin biodiversitate – Delta Dunarii

Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”
Unitate prin biodiversitate - Delta Dunarii

Unitate prin  biodiversitate. Cam asta au urmarit sa indeplineasca reprezentantii a 16 tari aflati in Delta Dunarii pentru patru zile in cadrul unui eveniment ce are in prim plan Dunarea si modul in care poate fi fluviul protejat.

La evenimentul derulat sub sloganul “Faceti ceva care sa dureze” au participat 16 tari, reprezentate prin ambasadori, delegatii ONU, UNESCO, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, autoritati centrale si locale, ONG-uri de mediu, mass media, precum si angajati Veolia din tarile care fac parte din bazinul Dunarii.

Unitate prin biodiversitate – Delta Dunarii

 

Delegatiile au prezentat proiecte si solutii in vederea protejarii resurselor de apa si, in particular, a biodiversitatii. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a prezentat de exemplu un proiect de constientizare publica. Este vorba despre o campanie inititulata ”Vreau sa traiesc. Ajuta-ma! , campanie care te invata ca prin gesturi simple poti salva diferite specii amenintate.

Unul din spoturile de promovare pentru aceasta campanie spune povestea pelicanului cret – una dintre cele mai mari specii din Delta Dunarii, specie protejata si care are totusi nevoie sa fie adoptata.

 

 

Evenimentul organizat de Apa Nova este deja la cea de-a patra editie si isi propune sa incurajeze parteneriatul si colaborarea la nivel european pentru a contribui la o dezvoltare durabila.

Initiativa este si un excelent prilej pentru participanti de a impartasi idei, traditii iar pasiunea pentru protejarea biodiversitatii ii face uneori pe unii dintre participantii sa uite de divergentele politice – asa cum s-a intamplat in Delta intre reprezentantii Ciprului, ai Greciei si Turciei, care au decis ca e mai bine sa vorbeasca pe aceeasi voce.

Ceea ce nu poate fi decat binevenit, dupa cum recunoaste si organizatorul actiunii, Bruno Roche, director general Apa Nova.

Cred ca este deja  o traditie sa fim aici. Ceea ce este mai important e faptul ca suntem aici pentru acelasi lucru: sa impartasim experientele legate de acest faimos fluviu, care ne traverseaza tarile,  numit Dunarea.

Si cred ca a sosit momentul acum sa creeam Statele Unite pentru Biodiversitate in Dunare. Si cred ca suntem pregatiti pentru asta si mai cred ca agreeati aceasta idee. Vom continua in fiecare an sa ne adunam in acest loc, in Delta Dunarii, pentru a descoperi aceasta zona.

Multumesc tuturor tarilor participante, dar in special celor trei state care ne- au aratat ca oamenii pot vorbi pe o singura voce, chiar daca politicul nu se intelege. Multimesc in special Ciprului, Greciei si Turciei”.

Sa mai spunem ca la acest eveniment, Apa Nova a folosit in premiera calculatorul de emisii de CO2 al Asociatiei Generatia Verde pentru a estima cantitatea de emisii produse pentru organizarea acestui eveniment.

Calculatorul a estimat un consum de CO2 in jurul valorii de 30 de tone in patru zile. Aceasta cantitate va fi compensata in luna octombrie prin plantarea a 5 000 de puieti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *