Uniunea Europeana are nevoie de o politica de energie fara carbon pana la jumatatea secolului

uniunea europeanaComisia Europeana a eliberat saptamana trecuta „Planul de actiune pentru securitatea energetica si solidaritate” care trateaza unele din lacunele actualei politici energetice si de clima a UE, cum ar fi nevoia de a intari eficienta energetica si de a facilita accesul la energiile regenerabile. Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat mari contradictii in politicile sugerate, lipsa de ambitie si actiuni de mica relevanta pentru obiectivele de mediu si economice mentionate in propuneri. De asemenea, nici un obiectiv obligatoriu pentru eficienta energetica nu a fost inclus in pachet.

Eficienta energetica este solutia cea mai eficienta,din punct de vedere al costurilor, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, asigurand rezistenta crizei economice si imbunatatind securitatea aportului de energie in Europa. In ciuda acestui fapt,eficienta energetica nu este luata in calcul suficient in cadrul politicii energetice a Uniunii Europene.

„Masurile propuse esueaza in ambitie deoarece ele nu includ un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020, obiectiv care reprezinta solutia pentru reducerea facturii la energie a consumatorilor si care in acelasi timp incurajeaza inovatia, faciliteaza realizarea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si sustine o puternica reprezentare a UE la negocierile internationale referitoare la clima”, spune Mariangiola Fabbri, Energy Policy Officer al WWF.

Deoarece in Europa cladirile reprezinta 40% din totalul consmatori de energie, WWF considera ca imbunatatirea Directivei de Performanta Energetica a Cladirilor este o prioritate si o oportunitate ce nu trebuie ratata pentru a intari obiectivele energetice si de clima ale UE.

„Tarile UE ar fi trebuit sa fie obligate sa aiba standarde mai stricte atat pentru cladirile existente cat si pentru cele ce urmeaza a se construi pana in 2015. Trebuie sa transformam aceste cladiri care acum sunt mari consumatoare de energie”, adauga Mariangiola Fabbri.

Ca nota pozitiva, organizatia WWF este incantata de faptul ca UE intentioneaza sa se angajeze la realizarea „Super grilei de Energie regenerabila”, o retea inovatoare de electricitate care va interconecta energia solara din Sudul Europei si Nordul Africii, energia eoliana produsa offshore in Atlantic si alte surse de energie regenerabila din interiorul continentului. Cu toate acestea, WWF ia in calcul faptul ca o continua atentie acordata combustibililor fosili ar putea submina acest proiect.

„Super grila de energie regenerabila trebuie sa devina o prioritate deoarece ea are potentialul de a furniza electricitate regenerabila tuturor cetatenilor europeni si de a transforma sectorul energetic european intr-unul fara carbon in urmatoarele decenii. Este dezamagitor sa vedem noi investitii in infrastructuri care tin Europa dependenta de petrol, gaz si alti combustibili conventionali care contracareaza beneficiile energiei regenerabile.”, a spus Dr Stephan Singer, Global Energy Policy Director al WWF.

WWF solicita Parlamentului European si Consiliului de Ministri sa intareasca legile si sa ajunga la un acord inainte de alegerile UE din iunie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *