Uniunea Europeana da termene clare pentru rezolvarea problemelor privind emisiile industriale

Uniunea Europeana da termene clare pentru rezolvarea problemelor privind emisiile industriale
Uniunea Europeana da termene clare pentru rezolvarea problemelor privind emisiile industriale

Dupa derogari peste derogari, Uniunea Europeana pare sa fie decisa in ceea ce priveste monitorizarea poluarii industriale. Astfel, de la 1 decembrie, a intrat in vigoare Directiva europeana privind emisiile generate de instalatiile de ardere de dimensiuni mari din toata Europa. Pentru a se alinia cerintelor europene, pe piata locala trebuie realizate investitii semnificative.
Pe 24 noiembrie 2010, Uniune Europeana a adoptat noua legislatie privind emisiile industriale generate de instalatiile de ardere de dimensiuni mari din toata Europa. In Romania, directiva a fost transpusa in Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, care a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv pe 1 decembrie 2013.

„Aceasta lege are ca scop prevenirea si controlul integrat al poluarii rezultate din activitatile industriale, stabilind conditiile pentru prevenirea sau, in cazul in care nu este posibil, pentru reducerea emisiilor in aer, apa si sol, precum si pentru prevenirea generarii deseurilor, astfel incat sa se atinga un nivel ridicat de protectie a mediului, considerat in intregul sau. Prezenta lege nu se aplica activitatilor de cercetare si dezvoltare sau testarii de noi produse si procese”, se arata intr-un comunicat remis de Agentia pentru Protectia Mediului(APM) Olt.

Operatorii economici au doua alternative: ori investesc ori trag obloanele

In practica, aceasta lege se traduce prin investitii de ordinul miliardelor de euro, reprezentand lucrari de modernizare a instalatiilor si echipamentelor, majoritatea fiind relativ vechi si depasite ceea ce impune, fie inchiderea, fie retehnologizarea lor imediata. Asigurarea fondurilor necesare intra in obligatia operatorilor. Instalatiile care au beneficiat de o derogare sub imperiul legislatiei anterioare nu vor mai putea intra sub incidenta acestui plan de conformitate. Pentru anumite tipuri de instalatii de ardere, legea prevede anumite derogari valabile in perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2023, in conditiile limitarii numarului de ore de functionare. De asemenea, si instalatiile de ardere din sistemele centralizate de incalzire beneficiaza de un termen de derogare, pana la 31 decembrie 2022, in anumite conditii.

„Operatorul are obligatia sa respecte conditiile prevazute in autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu. In cazul incalcarii oricareia dintre conditiile prevazute in autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu, operatorul are urmatoarele obligatii: sa informeze imediat autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu/autorizatiei de mediu; sa ia imediat masurile necesare pentru a restabili conformitatea, in cel mai scurt timp posibil, potrivit conditiilor din autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu. Operatorul are obligatia sa intrerupa operarea instalatiei, a instalatiei de ardere, a instalatiei de incinerare a deseurilor, a instalatiei de coincinerare a deseurilor sau a unor parti relevante ale acestora, in cazul in care incalcarea conditiilor din autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu reprezinta un pericol imediat pentru sanatatea umana sau risca sa aiba un efect advers semnificativ imediat asupra mediului, pana la restabilirea conformarii”, mai informeaza APM Olt.

In cazul oricarui incident sau accident ce afecteaza mediul in mod semnificativ, operatorul are urmatoarele obligatii: sa informeze imediat autoritatea competenta pentru protectia mediului si pentru inspectie si control la nivel local; sa ia imediat masurile pentru limitarea consecintelor asupra mediului si prevenirea altor incidente sau accidente posibile; sa ia orice masuri suplimentare, considerate adecvate si impuse de autoritatile competente prevazute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *