Uniunea europeana, inca departe de obiectivele privind mediul

O Europa verde paleste

Examenul detaliat al politicilor si performantelor statelor Uniunii Europene pentru anul 2009, ce tocmai a fost publicat de catre Comisie Europeana, puncteaza intarzaierea numeroaselor tari, fie in materie de biodiversitate, de energii regenerabile sau de poluanti atmosferici.

” Un anumit numar de date si tendinte ramane ingrijorator” estimeaza comisarul mediului, Janez Potocnik. „Uniunea Europeana va rata obiectivul de a reprima pierderea biodiversitatii in 2010” ne aminteste raportul: in 2009 primul studiu pe scara larga a biodiversitatii in Europa a demonstrat faptul ca doar 17 % dintre speciile si mediie protejate de directiva „habitate” prezinta o buna stare de conservare.

Printre ecosistemele cele mai vulnerabile figureaza pasunile, zonele umede si litoralurile. Singurul motiv de consolare: zonele de protectie Natura 2000, ce au inregistrat o progresie usoara, atingand 17,6% din teritoriul Uniunii in 2009 – „se afla de acum inainte printre sistemele de protectie a naturii cele mai avansate, cele mai extinse si cele mai flexibile din lume”, considera Comisia.

In materie de energie regenerabila, optimismul reprezinta punerea in aplicare a pachetului energie-climat, adoptat in aprilie 2009, care angajeaza Uniunea Europeana sa produca 20% din energia sa prin resurse regenerabile in 2020. Dupa datele cele mai recente, aceasta parte a atins 10,3% in 2008. In schimb, nu a fost o idee buna ambitia comunitara de a produce 21% din electricitate prin surse regenerabile incepand cu anul 2010. In 2008, acest procent era doar 16.7%, inca departe de calculul initial. Un detaliu interesant: procentul de hidoelectricitate a scazut de la 11,6% la 9,7% intre 2000 si 2008, in timp ce cel eolian a crescut de la 0,7% la 3.5% in aceeasi perioada de timp.

Un alt motiv de ingrijorare este: „calitatea aerului in zonele urbane este in general scazuta”, observa Comisia. Expunerea la microparticule ramane ridicata, chiar daca a scazut in majoritatea tarilor intre 2000 si 2008. In schimb, expunerea la ozon a crescut in majoritatea statelor membre in aceasta perioada. Situatia nu mai este deloc favorabila poluantilor atmosferici precum oxidul de azot si dioxidul de sulf, astfel incat Europa ar trebui sa nu fie capabila sa indeplineasca obiectivele directivei privind plafoanele nationale de emisie.

Trebuie sa amintim faptul ca transportul rutier ocupa o pozitie fruntasa in Uniune, precum ilustrul sector al transportului de marfuri.. Cota de transport rutier a crescut de la 74% in 2000 la 77% in 2008, datorita dezvoltarii unor noi state membre, in timp ce cota transportului feroviar si cota celui fluvial s-a diminuat la 17%, respectiv 6%.

Europa continua in cele din urma sa se ingroape in propriul gunoi: 2,9 miliarde de tone de deseuri produse in 2006, ceea ce inseamna 6 tone pe persoana, dintre care 436 de kilograme de gunoi menajer. Aceasta cifra este in crestere in majoritatea tarilor Uniunii. Din fericire, reciclarea a inregistrat progrese: procentul de ambalaje reciclate in UE a trecut de la 53,9% in 2004 la 58% in 2007.

Sursa: Le Monde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *