Universitatea „V. Goldis” va participa la Targul ENREG – Energie Regenerabila.

Universitatea „V. Goldis” va participa la Targul ENREG – Energie Regenerabila.

UVVG va participa prin Incubatorul de Afaceri ITA GOLDTECH, la Targul ENREG – Energie Regenerabila, organizat in perioada 25-27 aprilie 2012, la Expo Arad International, Arad. Anuntul a fost facut de ing. Adrian Cotoraci, directorul Incubatorului de Afaceri ITA GOLDTECH, din cadrul UVVG, la conferinta de presa de ieri, organizata de ENERG la Camera de Comert din Arad.
La Targul ENERG, care se doreste a fi cel mai mare si semnificant eveniment din domeniul energiilor regenerabile din euro regiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, sunt asteptati sa participe 90 de expozanti din 12 tari europene, in 2 pavilioane expozitionale si 2500m² spatiu de expunere, care vor prezenta produsele si serviciile lor din toata gama de energii regenerabile.
Un spatiu special in cadrul targului va fi Parcul Solar, o zona amenajata expozantilor din domeniul energiei solare. Acesta va gazdui peste 35 de expozanti, care isi vor prezenta produsele si serviciile si vor putea fi gasiti mult mai usor de vizitatorii de specialitate.
In doar patru ani, ENREG a stabilit o reputatie nationala si internationala solida, devenind evenimentul conducator din Euro regiunea Romania, Ungaria si Serbia in domeniul energiei regenerabile.
Ing. Adrian Cotoraci, directorul Incubatorului de Afaceri ITA GOLDTECH, din cadrul UVVG, ne-a declarat ca Universitatea de Vest „Vasile Goldis” a prezenta la targul ENERG ultimele realizari in domeniul energiei regenerabile. „Previziunile analistilor economici nu sunt deloc imbucuratoare. In perspectiva anilor 2030-2040 economistii lumii prevad o recesiune economica accelerata. Daca ritmul actual de crestere a consumului se mentine, resursele Terrei se vor epuiza in mod accelerat, iar foamea de energie si alimente va secatui planeta. Alternativele sunt: extinderea exploatarii resurselor spre spatiul extraterestru – si astfel de posibili-tati – sunt deja luate in considerare de civilizatiile superindustrializate – pe de-o parte, si limitarea consumismului si implementarea solutiilor regenerabile, ecologice si alternatve pe care Natura ni le ofera cu prisosinta, pe de alta parte, perspectiva care ar incuraja o dezvolare durabila si mai ales sutenabila a civilizatiei umane”.
Ing. Adrian Cotoraci a precizat ca, intrarea Romaniei in UE a impus adaptarea accelerata a economiei, inclusiv a sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), la cerintele pietei europene. „Contextul european actual este centrat pe Strategia UE 2020, care a fost lansata ca o noua strategie pentru iesirea din criza, vizand reluarea cresterii economice si transfor-marea UE intr-un lider global. Realizarea acestui deziderat tinteste si implementarea si cresterea gradului de utilizare a surselor alternative de energie, ponderea consumului energetic provenit din resursele regenerabile fiind fixat la 20%. In acest context, Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, ca actor deja consacrat in domeniul Cercetare Dezvoltare Inovare, i se deschid noi oportunitati de afirmare si dez-voltare.
Senatul universitatii a sesizat dinamica dezvoltarii si implementarii resurselor de Energii regenerabile, numeroase proiecte fiind realizate deja sau in curs de finaliza-re. Apare astfel ca o necesitate fireasca formarea de specialisti in domeniu. La ora actuala, piata muncii incepe sa se deschida spre noi domenii care, in urma cu doi-trei ani erau inexistente. Un astfel de domeniu este Ingineria Sistemelor de Energii Regenerabile (ISER), speciali-zare care incepand cu anul 2011, functioneaza in cadrul Facultatii de Stiinte, Inginerie si Informatica. Programul de studii de licenta ISER, cu o durata de 4 ani, curs de zi si 240 credite ECTS, formeaza specialisti in vederea conceperii, dezvoltarii si implementarii sistemelor care produc energie regenerabila. Avand in vedere ca, in perspectiva orizontului 2020, unul dintre obiectivele tematice, lansate de Comisia Europeana in noiembrie 2009, in vederea unei dezvoltari durabile este cresterea economica bazata pe cunoastere, ceea ce inseamna ca educatia si cercetarea, inovarea si creativitatea sunt principalele prioritati pentru realizarea societatii europene bazate pe cunoastere, Senatul UVVG a hotarat infiintarea unui centru de cercetare in domeniu, in cadrul caruia studentii si specialistii vor avea oportunitatea abordarii programelor de cercetare si a diseminarii cunostintelor de specialitate”.
„Aceste initiative ale Universitatii de Vest ”Vasile Goldis” din Arad, vin in intampinarea si se armonizeaza cu Strategia Energetica a judetului Arad pe perioada 2010-2020 lansata in cursul anului trecut de catre Consiliul Judetean Arad . Daca Primariile din judet ar avea macar unul din angajati instruit si pregatit in acest domeniu, atunci, urmand aceasta strategie energetica s-ar putea accesa mult mai usor proiecte europene, realizadu-se economii importante la bugetul comunitatilor. Evident, ca la orice inceput, primii pasi sunt mai grei si mai lenti dar esential este ca noi am facut de ja pasul, umpland golul academic dintre Timisoara si Oradea. Putem spera ca, in drumul pe care l-am inceput, vom gasi si sprijinul forurilor si entitatilor interesate pentru a-si forma specialisti in cadrul Universitatii de Vest ”Vasile Goldis” din Arad”, a precizat ing. Adrian Cotoraci, directorul Incubatorului de Afaceri ITA GOLDTECH, din cadrul UVVG
Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, pentru perioada 2011-2035, sursele regenerabile de energie vor ajunge in 2035 la o pondere de 41% din productia de electricitate la nivel national, in paralel cu cresterea ponderii energiei nuclearelectrice, ce va acoperi 37% din total. Este prevazuta o investitie de peste 30 miliarde de euro pentru producerea celor 14.800 MW de energie electrica din energie nucleara si din surse de energie regenerabila, pana in 2035.
Totodata, conform datelor Transelectrica, in prezent in Romania exista parcuri fotovoltaice cu o capacitate de doar 2 MW, microhidrocentrale de 400 de MW si instalatii pe biomasa de 25 de MW, iar pentru urmatorii ani sunt anuntate proiecte pentru instalarea de parcuri fotovoltaice cu o capacitate de pana la 300 de MW.
Printre expozanti se afla si compania Tractebel Engineering care va oferi consultanta tehnica gratuita clientilor RoSEFF (facilitatea de finantare pentru IMM-urile din Romania) si un grant UE de pana la 150.000 de Euro.
In cele 3 zile ale targului si-au anuntat prezenta membrii unei delegatii din Serbia de la Secretariatul Provincial al Voivodinei de Energie si Resurse Minerale, precum si reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Ungaria, Consulatului General al Serbiei si a Camerei de Comert si Industrie din Budapesta.
In paralel cu targul vor fi organizate numeroase conferinte si workshopuri de specialitate cu subiecte de energie regenerabila, in cadrul carora se vor prezenta peste 60 de lucrari in cele 3 zile ale evenimentului. Acestea vor trata tematici ca: energia solara, eficienta energetica, bioenergia, hidroenergia si energia din lemn. Printre cei care vor sustine discursuri in cadrul acestor conferinte se numara reprezentanti ai: TRANSELECTRICA S.A., AROS Solar Technology din Italia, PEV din Italia, REFUsol GmbH din Germania, Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Agriculturii si Dezvolarii Rurale, ARmHE, Agentiei de Eficienta Energetica din Republica Serbia, Asociatiei de Case Pasive din Romania, ALUMIL ROM INDUSTRY S.A., AREL, Schneider Electric Romania si multi altii.
ENREG ENERGIA REGENERABILĂ a obtinut si in acest an sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe langa alte institutii si asociatii nationale si internationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *