Universitatea Harvard vinde, de urgenta, padurile din Romania

Universitatea Harvard vinde, de urgenta, padurile din Romania
Universitatea Harvard vinde, de urgenta, padurile din Romania

Cel mai mare proprietar privat de paduri din Romania, firma Scolopax , isi vinde, in regim de urgenta, toate suprafetele pe care le-a cumparat in ultimii noua ani. De curand, reprezentanul local al companiei a fost retinut de catre procurorii anticoruptie.

Scolopax este un SRL romanesc controlat in proportie de 99,99 la suta de catre universitatea americana Harvard, prin divizia sa de investitii.

In total, la vanzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare, imprastiate in 21 de judete.Dragos Lipan Secu, reprezentantul Scolopax Romania, a fost arestat acum doua saptamani, impreuna cu sotia sa. Cei doi sunt cercetati de catre procurorii DNA Bihor pentru luare de mita si spalare de bani

Procurorii spun ca reprezentantul Scolopax a crescut artificial pretul platit de companie pentru o padure, o parte din surplus intrand in buzunarul sau. Doar in acest caz, procurorii bihoreni spun ca el ar fi primit mita aproape 1 milion de euro, plus un sejur in Grand Canaria si un automobil. Anchetatorii l-au luat in vizor pe reprezentantul Scolopax, dupa denuntul vanzatorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

Eler a obtinut, la rindul sau, o parte dintre suprafetele vindute, printr-un contract incheiat cu primarul din Botosani, Eugen Nichita, cercetat si el in acest dosar. Terenurile au fost initial retrocedate, iar apoi cumparate de edil de la cei care le revendicasera.

Modelul tranzactiilor succesive, prin care padurea din Botosani a ajuns la Scolopax, la un pret mult mai mare decat cel initial, a fost replicat in alte locuri din tara.

Ancheta si in Buzau

Procurorii DNA Ploiesti investigheaza o afacere similara in Buzau, unde Scolopax a cumparat 681 de hectare de padure in urma unor retrocedari si tranzactii suspecte. Scolopax a fost, din nou, reprezentanta de Dragos Lipan Secu. Radacinile tranzactiei ajung pana in anul 2006, cand unul dintre mostenitori, Nicolae Clabescu, a depus mai multe cereri, la mai multe primarii din judet, pentru a primi mai multe paduri. Inainte de 1948, padurile s-au aflat in posesia bunicii sale, Elena Clabescu. Potrivit documentelor din arhiva, mostenitorilor Elenei Clabescu, le-ar fi revenit doar o suprafata de 225 de hectare, pe raza localitatilor Lopatari si Gura Teghii. Nicolae Clabescu a depus initial o cerere la comisia locala Gura Teghii, de unde a si primit rapid 226 de hectare. Acelasi Clabescu a mai revendicat 90 de hectare de la aceiasi primarie. Comisia judeteana Buzau a validat si aceasta a doua cerere.

continuare in riseproject.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *